Gestionarea resurselor de apă, revitalizarea râurilor interne, individualizarea terenurilor pentru extinderea și reabilitarea pădurilor, dar și ecologizarea localităților prin lichidarea gunoiștilor neautorizate au fost subiectele abordate în cadrul ședinței grupului de lucru sectorial pentru descentralizare în domeniul mediului, format din reprezentanți ai Ministerului Mediului și CALM.
Primara comunei Sărata Veche, Fălești, vicepreședintă a CALM, Maria Galiț a explicat că este nevoie de urgentarea procesului de stabilire a bazinelor acvatice care sunt proprietate a satelor. „De asemenea, este necesar de a elabora cadrul normativ în vederea implementării Legii 318 privind modificarea regimului juridic al bazinelor acvatice. Am solicitat să fie revăzută hotărârea de Guvern privind regulamentele de exploatare a bazinelor acvatice. Ni s-a comunicat că din cele circa 800 de bazine acvatice existente în RM, doar 36 au regulamente de exploatare a acestor bunuri și Agenția Apele Moldovei solicită urgentarea proceselor de elaborare a acestor regulamente. Ne-am expus asupra faptului că sunt foarte puține întreprinderi care pot elabora aceste documente și pentru acestea solicită niște prețuri exorbitante pe care cele mai multe APL nu și le pot permite.În acest context, am solicitat revizuirea tarifelor pentru elaborarea acestor seturi de acte.”
În același context s-a discutat despre necesitatea identificării bazinelor construite ilegal pe cursurile de apă și identificarea soluțiilor necesare, cum ar fi modificarea cadrului normativ pentru ca acestea să poată fi înregistrate sau stabilirea unor condiții mai accesibile pentru legalizarea acestora, fie aducerea la starea inițială a acestor tipuri de construcții.
Un alt subiect abordat în cadrul ședinței a vizat clarificarea responsabilităților de gestionare și întreținere a segmentelor de râuri care traversează localitățile. Primarii au spus că multe dintre aceste râuri, practic, nu mai există, sunt înnămolite și necesită lucrări de reabilitare extrem de costisitoare, pentru care APL-urile nu au resurse. Reprezentanții Ministerului Mediului au afirmat că primarii vor putea accesa proiecte pentru a realiza lucrările respective, prin intermediul Fondului Ecologic Național.
Totodată, reprezentanții CALM au vorbit despre necesitatea individualizării terenurilor pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. „Am solicitat să fie urgentat procesul de înregistrare masivă deoarece, prin propriul exemplu, pot să vă spun că prin decizia Consiliului local am alocat un teren pentru împădurire, dar Cancelaria de stat ne-a solicitat abrogarea acesteia, întrucât terenul respectiv nu este înregistrat în registrul bunurilor imobile. Am solicitat simplificarea procedurii de înregistrare a acestor terenuri, ca să putem măcar la primăvară sau la toamnă să realizăm campania de împădurire a acestui lot”, a explicat Maria Galiț.
În ceea ce privește lichidarea gunoiștilor neautorizate, este o problemă acută pentru toate comunitățile locale, gunoiștea de la Țânțăreni fiind singura din Republica Moldova cu autorizație de funcționare, restul sunt autorizate doar prin deciziile Consiliilor locale.
„Am solicitat să fie definitivat procesul de stabilire a gunoiștilor autorizate și să ni se propună soluții în acest sens. Totodată, deși în fiecare an avem acțiuni de lichidare a gunoiștilor, mai este nevoie de timp pentru a educa cetățenii în acest sens”, a afirmat vicepreședinta CALM.
sursa: calm.md