Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni a vernisat în perioada 16 aprilie – 1 iunie o expoziție de 195 de monede de aur și argint în cadrul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, România.
Monedele comemorative vernisate în cadrul expoziției sunt emise de către Banca Națională a Moldovei și reprezintă o operă de artă monetară.
Acestea sunt confecționate din metal prețios – aur sau argint și au fost emise în tiraj restrâns, fiind dedicate unor personalități, evenimente istorice, precum și naturii, științei sau artelor.
Monedele comemorative au o estetică deosebită și o execuție aparte. Acestea sunt prezentate în capsule și cutii speciale, fiind însoțite de certificate de autenticitate ce conțin caracteristicile monedei și semnătura guvernatorului Băncii Naționale.
Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Națională a Republicii Moldova în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.
Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor din Moldova. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează lăcașurile sfinte din Moldova.
Întitulată generic, „Colecția de monede emise de Moldova Suverană”, expoziția vernisată de Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni la Oradea a fost vizitată de peste 6 500 de persoane.
Expoziția a deschis seria de manifestări dedicate împlinirii a 105 ani de administrație românească în Oradea și Bihor și a fost găzduită în spațiul Secției Muzeului orașului Oradea.
Precizăm că, la 20 iunie o altă expoziție a Galeriei colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni va fi inaugurată la Castelul Corvinilor.