Situația operativă, tendințele fenomenului infracțional de la frontiera comună, rezultatele cooperării în sectoarele de responsabilitate, în ultimul trimestru al anului 2014, precum și stabilirea unor obiective pentru primul trimestrul al anului curent, printre care fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, în special în ajunul sărbătorilor și vacanțelor, au fost principalele teme de discuție dintre șefii Direcțiilor Regionale NORD, SUD, VEST ale Poliției de Frontieră a R. Moldova și conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, România. Întrevederea de lucru a avut loc în orașul Edineț, la 26 ianuarie 2015.
Delegațiile au analizat situația operativă la frontiera comună, rezultatele căreia au confirmat că și în trimestrul IV al anului 2014, polițiștii de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului s-au confruntat cel mai des cu ilegalități precum: migrația ilegală și contrabanda cu țigări. Au fost examinate zonele de frontieră din competența sectoarelor unde au fost semnalate cel mai frecvent astfel de ilegalități. Prin punctele de trecere, valorile traficului ilegal de ţigări cu un nivel ridicat s-a înregistrat în Leuşeni–Albiţa, Giurgiuleşti–Galaţi, Cahul–Oancea şi Sculeni–Sculeni. Fenomenul persistă, modalitățile de trecere a țigaretelor sunt diferite, dar în marea majoritate a cazurilor documentate, persoanele reținute s-au dovedit a fi locuitori ai satelor din proximitatea frontierei, care cunosc bine zona, vulnerabilitățile sectorului și alți factori care fac reținerea acestora mult mai anevoioasă, dacă nu ar exista buna cooperare între autoritățile de frontieră și schimbul de informații și date.
În cadrul ședinței, interlocutorii au apreciat rezultatele activităţilor de cooperare în sectoarele de responsabilitate, în acest sens, au menționat importanța cercetărilor şi misiunilor comune, care s-au desfăşurat conform cadrului normativ bilateral în vigoare.
Luând în considerație creșterea constantă a traficului de persoane și mijloace de transport la frontiera moldo-română, începând luna aprilie 2014, de când R. Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, delegațiile au expus o serie de propuneri care vor fluidiza traficul prin punctele de trecere și vor dinamiza conlucrarea în sfera supravegherii frontierei de stat comune.
La fel, reprezentanții serviciilor de presă ale autorităților de frontieră moldo-române, prezenți în cadrul întrevederii, au realizat un schimb de informații și experiență în domeniul de presă. Comunicatorii au identificat probleme majore în ce privește furnizarea informațiilor ale evenimentelor comune din teritoriu, fapt pentru care au propus de a intensifica dialogul pe segmentul dat de activitate și de a diversifica metodele de promovare ale reținerilor comune.
Dina Roșca