Piața publică din strada Libertății, Ștefan Vodă a fost duminică, 14 august 2022, gazda Festivalului Fructelor de Vară cu genericul “Paradisul Piersicului”, informează PROVINCIAL.
“Iubitorii fructelor de sezon au avut un foarte bun prilej să înfrunte căldura weekend-ului acesta, neplecând la râu, bazin, mare, dar venind anume la evenimentul care îți lăsa gura apă, care era atât de colorat și plin de savoare, încât nu ceda altor locuri faimoase nicidecum. Piersici, zmeură, cireșe, vișine, agriș, coacăză, căpșună, cais, prune, mure, nuci, afine, poamă, mere, pere, pepene verde, pepene galben, cornișoare, din recolta anului 2022 atât în stare proaspătă cât și uscate, congelate, conservate, coapte, fructe cu miere au fost la loc de cinste în cadrul festivalului la Ștefan Vodă. Gospodari și gospodine, agricultori, administratori, meșteri populari, creatori de produse hand-made, producători de produse bio, sau încins bucuroși peste 50 de expozanți, să-și promoveze fructele într-un mod cât mai accesibil și potrivit venind cu cele mai gustoase fructe cultivate de ei, dar și cu delicii preparate din acestea. Ajuns la a patra ediție festivalul s-a dezvoltat devenind o adevărată livadă cu harnici livădari de fructe, dar și o ocazie de interacțiune a comunităților. Participanții și-au jucat rolul foarte serios transformând alaiul (parada) peste 250 fiind antrenați într-un spectacol al fructelor. Conform Regulamentului mersul în alai a avut anul acesta tematica fructelor de vară-evocarea fructelor prin codul vestimentar (imitarea diverselor fructe). Multe dintre costumele prezentate în cadrul paradei au depășit cu mult așteptările: Ștefan Vodă – imitând orchestra fructelor muzicale, socotitorul livezii, culesul fructelor, femeile la târg cu fructe, teatrul gastronomic a fost una dintre cele mai frumoase și ingenioasă,” spun autortățile.
Prin vestimentația satelor Antonești, Crocmaz, Carahasani, Marianca de Jos, Slobozia, Ștefănești, Talmaza, s-a improvizat elementul relațiilor de comerț, vamă și transportul fructelor cu trotinete, biciclete, colete.
“Satele Brezoaia, Semionovca, Căplani, Copceac, Olănești prin creativitatea vestimentară ne-au teleportat la un defileu de modă. Apariția fructelor de prună, prăsad, nuc din satele Ermoclia și a Sperietoarei din satul Volintiri a fost una lată, participanții îmbrăcați extrem de haioși, cu lichior, esență de fructe, țuică, vișinată, piersicată și nucată în sticle – un vaccin specific împotriva Omicron. Evident roada a fost foarte păzită, scoasă în alai mătăhala a fost bombă. Muzica bună, distracția maximă, explozia de energie și explozia fructată a brandului, vorba e de fructul preferat și simbolul festivalului – Piersicul și atmosfera plină de emoții tari au fost numai bune pentru a da farmec evenimentului prin vizitarea imaginară a țărilor, de fapt a traseului/drumul fructelor (realizarea), dansând pe fonul muzical. Extraordinar, nemaipomenit ce frumusețe, ce adrenalină. Ne-am pornit toate fructele din raionul Ștefan Vodă după cum contractele au fost încheiate:
SRL Vitis Victoria ( Ștefan Vodă) – în Rusia,
SPL EL Agro Grup (Căplani) – în Rusia, Ucraina,
SPL Bebei Prim ( Volintiri) – în Rusia, Belarus;
SRL Focaro Agro ( Copceac) – în Rusia, Belarus;
SRL Farmprod ( Olănești)- cireșe, piersic, caise, prune, poamă – în Arabia Saudită, Dubai, Malazia, Germania, Belgia, România, Bangladeș, Africa, Uman, Italia, Izrail, Austria, Polonia, Belarus, Rusia.
Am dansat toate stilurile muzicale mai ceva ca la Eurovision, apoi am revenit acasă și ne-am prins în Hora Fructelor cu toții,” se spune în comunicat.
De asemenea, standurile expoziționale a localităților/ale producătorilor au adus frumoase mesaje prin legenda piersicului, prin familiarizarea populației cu beneficiile consumului de alimente sănătoase (cojile de fructe, semințe – multiple beneficii și întrebuințări ingenioase), prin impulsionarea dezvoltării sectorului pomicol din localitate, promovarea tehnologiilor moderne de producere a fructelor și materialului săditor pomicol.
Au participat peste 36 expozanți, dintre care 7 expozanți cu miere (14 august – ziua când se binecuvântează fagurii cu miere) .
Pe parcursul festivalului au fost organizate o serie de concursuri. Astfel:
Promotorii fructelor autohtone:
- Locul I – GȚ ,,Carolina Maimaș,, s.Talmaza
- Locul II – GȚ ,,Vitalie Roșca,, s.Tudora
- Locul III – SRL ,,Bebei Prim,, s.Volintiri
Livada anului 2022:
- Locul I – SRL ,,Aleva Balmuș,, s.Brezoaia
- Locul II – nu s-a decernat
- Locul III – Radzievski Sergiu, s.Olănești
Cea mai valoroasă și originală expoziție de fructe locale:
- Locul I – Școala Profesională din or.Ștefan Vodă
- Locul II – primăria s.Antonești
- Locul III – nu s-a decernat
Cea mai frumoasă și originală prezentare a localității:
- Locul I – primăria s.Carahasani
- Locul II – primăriile Ștefănești și Talmaza
- Locul III – primăriile Volintiri, Marianca de Jos, Slobozia
Festivalul a mai vizat reînvierea artei meșteșugărești, marcarea localității ca intersecție dintre culturi și civilizații, consolidarea dialogului intercultural, crearea oportunităților pentru dezvoltarea businessului rural și promovarea turismului intern.
Totodată, autoritățile raionale mai comunică că: “Lucrările meșterilor populari la fel au fost deosebite cu motive din fructe, am descoperit mici povești însuflețite pe obiectele confecționate din lemn de piersic, nuc, agud, cireș. Invitatul nostru Sergiu Capița din Chișinău, ne-a propus o gamă largă de obiecte ECO din lemn ca: vaze decorative pentru flori uscate și vii; boluri pentru aluat, salată; ulcele pentru zahăr,condimente; linguri pentru salată din lemn de nuc; farfurii din lemn de cireș, piersic, nuc. Rând mare format, totul comercializat. Un interes deosebit a fost la roata olarului, meșterița Tatiana Barbăneagră din satul Tudora a oferit master class la confecționarea ulcelelor din lut pentru cvas, suc, etc. Elemente noi ca – tablouri aromate din fructe , cutie poștală și lădiță din fier cu fructe inscripționate, lumânări naturale cu parfumuri de fructe, ape florale pure, uleiuri esențiale, jucării artizanale cu motive fructate, cosmetice naturale, perne brodate, aranjamente florale, buchete din fructe pentru diverse evenimente familiale și multe altele.”
Trofeul festivalului și un coș cu fructe ( 70 la număr) a fost acordat fiecărui participant activ. Atmosfera a fost întreținută de artiștii tineri îndrăgiți de publicul din raion – formația de muzică ușoară Strune de argint de la Casa de cultură din or. Ștefan Vodă și formația de muzică ușoară de la Casa de cultură din satul Volintiri.
Consiliul Raional Ștefan Vodă, organizatorul ediției a IV-a a Festivalului Fructelor de Vară cu genericul Paradisul Piersicului aduce mulțumiri tuturor care au depus un efort colosal la organizarea și desfășurarea acestui eveniment important, administrațiilor publice locale, inspectoratului de poliție pentru asigurarea ordinei publice, primăriei Ștefan Vodă pentru suportul oferit la realizarea festivalului.