O companie care produce de mai mulți ani căpșune le propune în acest an consumatorilor căpșune produse pe substrat din coajă de nucă de cocos. Compania Agrolux-DIA este printre puținii producători de căpșune din Moldova, care a reușit, cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), să implementeze tehnologia de cultivare pe substrat a căpșunilor, informează PROVINCIAL.
Tehnologia de cultivare a căpșunului pe substrat presupune substituirea solului cu un material de origine organică sau sintetică, ce asigură susținerea rădăcinii plantelor și optimizarea tehnologiei de cultivare. Această metodă de producere oferă producătorilor posibilitatea de a spori productivitatea culturilor și a extinde perioada de recoltare. Deși oferă multiple avantaje, puțini fermieri din Republica Moldova o utilizează deoarece implică investiții mai înalte, comparativ cu tehnologiile tradiționale.
Dumitru Bass, managerul companiei Agrolux-DIA, afirmă că în acest an va recolta primele fructe produse pe substrat. Deși este o investiție mai mare, producătorul indică un șir de avantaje oferite de producerea pe substrat. Printre avantajele enumerate sunt simplificarea procedurii de gestionare a plantației, reducerea numărului de muncitori implicați, simplificarea lucrului manual și reducerea timpului de lucru. În același timp, producerea căpșunilor pe substrat practic exclude riscul de îmbolnăviri ale plantelor, care deseori sunt cauzate de agenții patogeni din sol, și nu necesită erbicide pentru a proteja plantația de buruieni.
Pentru a testa tehnologia, Dumitru Bass a procurat de peste hotare cu ajutorul USAID/APM cca 2000 de saci cu substrat de cocos, care au fost instalați pe suporturi pe o suprafață de 15 ari, dar și cu sistem performant de irigare și fertigare. Dumitru a utilizat două metode de amplasare a rândurilor – într-un singur nivel și în două nivele (piramidă). Distanța între suporturile amplasate într-un singur nivel este de 70 cm, iar între cele amplasate în două nivele este de 1,5 m (75 cm între nivele). Această amplasare permite plantarea unui număr mai mare de stoloni de căpșun pe unitatea de suprafață, lăsând totodată spațiu plantelor pentru dezvoltare normală și spațiu pentru deplasarea muncitorilor. În fiecare sac cu substrat sunt plantate câte opt plante. În acest fel, pe un ar cu căpșuni plantați într-un singur nivel sunt circa 1000 de plante, comparativ cu plantațiile pe sol unde un ar număra doar 400-600 plante per ar. În anul curent, Dumitru Bass are plantat pe substrat soiul de căpșun Marmolada, dar intenționează în viitor să testeze și alte soiuri de căpșun.
Chiar din primul an de producere a căpșunelor pe substrat, pentru început antreprenorul estimează o recoltă de peste 500 de gr de fructe per plantă, comparativ cu 400 de gr de căpșune pe care le culege de pe plantele din sol. Antreprenorul speră să iasă pe piață cu căpșunele produse pe substrat în a doua jumătate a lunii aprilie. În situația anului curent, Dumitru Bass va continua să lucreze cu rețelele de magazin, dar va încerca să dezvolte un mecanism de comercializare la distanță a fructelor sale prin livrarea la domiciliul a căpșunilor produse în gospodăria pe care o gestionează.
Producătorul recomandă fermierilor care intenționează să adopte o astfel de tehnologie de producere să se documenteze suficient și să consulte specialiști în domeniu, pentru a obține rezultate maxime. Dumitru Bass este ferm convins că viitorul sectorului agricol ține de tehnologiile moderne și super-intensive de producere.
Notă: Potrivit autorităților publice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2 mii de hectare plantate cu căpșuni de pe care se recoltează peste 10 mii tone de fructe, care sunt comercializate pe piața locală și exportate în Rusia, Bielorusia, Romania etc.
Dina Roșca