Cei peste 11 mii de locuitori ai orașului Nisporeni, dar și oaspeții urbei, pot acum admira în centrul localității un edificiu istoric restabilit în corespundere cu proiectul original al clădirii.
Vechea clădire a Casei Naționale (Casa de Cultură) din orașul Nisporeni, ce datează din anul 1926 și care deține titlul de monument istoric, a fost restaurată conform proiectului inițial, prin intermediul Programului Național ”Satul European”.
Din cauză că, anterior, edificiul nu a beneficiat de o restaurare calitativă, construcţia ajunsese într-o stare deplorabilă, necesitând reparații urgente. Proiectul de restaurare a inclus schimbarea acoperișului, a geamurilor și ușilor, restaurarea pereților și finisajul exterior cu restabilirea aspectului original.
Acum, pe lângă manifestările cultural-artistice, aici sunt organizate activități în cadrul celor şapte cercuri pe interese, inclusiv canto, chitară, dans sportiv şi șezători ale vârstnicilor din oraş. În Casa de Cultură renovată își desfășoară activitatea și ansamblul “Armonia”, care duce faima localității la diferite concursuri naționale.
Potrivit primarului de Nisporeni, Dan Negel, acest edificiu este de o importanță deosebită pentru comunitate, reprezentând un simbol al patrimoniului cultural și al tradițiilor locale.
“Casa Națională din Nisporeni este un pilon al identității noastre locale, fiind prima Casă Națională (Casă de Cultură) construită pe teritoriul Basarabiei și Bucovinei, proiect inițiat în anul 1926, care a servit ca model pentru alte Case de Cultură. Eforturile autorităților centrale de a reda viață acestei clădiri cu valoare istorică, prin sprijinul financiar acordat, reprezintă un exemplu de dedicație și pasiune pentru dezvoltarea regională și locală. Datorită proiectelor susținute de Guvernul Republicii Moldova și nemijlocit de echipa ONDRL, privim cu încredere spre viitor, știind că trecutul nostru va fi păstrat și apreciat așa cum se cuvine. Mulțumim încă o dată, și pe această cale, pentru tot ceea ce faceți pentru comunitățile noastre și pentru promovarea culturii și tradițiilor strămoșești”, spune primarul.
Valoarea proiectului de restaurare a Casei Naționale din Nisporeni se ridică la peste 4,1 milioane de lei, dintre care 3,6 milioane de lei au fost alocate de Guvern prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar 545 de mii de lei reprezintă contribuția comunității.