![img - 2025-02-14T160502.353](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/img-2025-02-14T160502.353.jpeg)
În municipiul Bălți avansează reabilitarea și adaptarea clădirii istorice nr. 42, situată pe strada Independenței nr. 26. Lucrările de renovare a edificiului cu statut de monument de arhitectură de importanță națională sunt realizate cu suportul Guvernului Republicii Moldova, prin Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, și sunt finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
Reabilitarea clădirii prevede executarea unor lucrări ce țin de reconstrucția acoperișului, schimbarea tâmplăriei, inclusiv ferestrele, reabilitarea exterioară a clădirii, reparații interioare, modernizarea sistemelor inginerești etc., în concordanță cu normativele de restaurare a clădirilor istorice.
Vineri, 14 februarie curent, au fost efectuate lucrări de betonare a cornișei superioare. Totodată, se execută lucrări de curățare a fațadei de vopseaua veche, se montează sistemele de ventilare, condiționare, electricitate etc. Începând cu luna octombrie 2024, au fost efectuate lucrări de montare a noului acoperiș din tablă fălțuită de tip zinc-titan patinat. Reconstrucția noului acoperiș urmează să fie finalizată în perioada următoare, în funcție de condițiile climaterice.
Pentru lucrările executate până în prezent a fost valorificată suma de 3,035 de milioane de lei din 13,281 de milioane de lei alocate din sursele FNDRL. Termenul de execuție a lucrărilor este de opt luni calendaristice efectiv lucrate.
În noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a aprobat transmiterea cu titlu gratuit a imobilului nr. 42 din strada Independenței, nr. 26, din orașul Bălți, din administrarea Cancelariei de Stat, gestiunea Agenției Servicii Publice, în administrarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, gestiunea ADR Nord.
Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, ca parte a conacului lui Alexandru Bodescu, care deținea terenuri în oraș. Inițial, edificiul avea un singur nivel. Până în anul 1918, în clădire s-a aflat Zemstva orașului. În perioada interbelică, edificiul a găzduit Prefectura județului Bălți. În 1934, clădirii cu un nivel i s-a mai adăugat un etaj, conform unui proiect realizat de arhitecta Etti-Rosa Spirer. În anii ’50-’60, edificiul a găzduit Palatul pionierilor, iar din anii ’70 – Oficiul Stării Civile.