Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întâlnit cu membrii Prezidiului Consiliului Vârstnicilor din Găgăuzia. Astfel, Bașcanul l-a felicitat pe Domnul Vasile Arnaut pentru realegerea sa în funcția de șef al organizației, iar pe Domnul Mihail Kendighelean pentru acordarea titlului de Președinte Onorific al Consiliului Vârstnicilor.
Guvernatorul Autonomiei a discutat cu Vârstnicii despre evoluția evenimentelor din țara vecină și reflecția acestora asupra evoluției situației socio-economice a Moldovei și Găgăuziei, în special, pe termen mediu.
De asemenea, s-a făcut un schimb de opinii cu privire la dezvoltarea evenimentelor și proceselor din Autonomie. Vârstnicii au împărtășit Bașcanului îngrijorările lor legate de activitatea Adunării Populare a Găgăuziei.
“Este necesar să recunoaștem că există o lipsă acută de experiență a parlamentarismului responsabil și eficient în țara noastră. Până când nu recunoaștem problema, nu va fi clar ce trebuie de rezolvat. Problema nu este nouă, dar acum este necesar să abordăm serios soluția sa. Cu toții trebuie să învățăm în mod constant – acest lucru se referă și la deputați. În primul rând, deputații trebuie să învețe să se respecte reciproc și să-și aprecieze opiniile. Este necesar ca toți cei 33 de deputați să devină o echipă – pe toți î-i unesc problemele Autonomiei. De asemenea, este necesar să abandonăm minciunile și dezinformarea – acestea sunt instrumente inacceptabile pentru legislativ. La începutul anilor 90 ai secolului trecut, populația Găgăuziei era de aproximativ 180 de mii de locuitori, acum aproximativ 130 de mii trăiesc în Găgăuzia. Dacă evenimentele din Autonomie s-ar desfășura în direcție corectă, populația Găgăuziei ar trebui să fie de aproximativ 250 de mii. Acest lucru indică faptul că deputații poporului au luat mai multe decizii greșite, decât corecte. Prețul deciziilor greșite se dovedește a fi foarte mare. Acum trebuie să rectificăm situația și să luăm decizii oneste, destinate generațiilor următoare și nu ambițiilor personale egoiste. Cu fiecare dintre cuvintele, deciziile și acțiunile lor, deputații ar trebui să arate exemple bune societății, să inspire societatea, să contribuie la îmbunătățirea culturii publice a comportamentului și la crearea unei atmosfere pozitive în societate. Atunci îi vom putea convinge pe tineri să-și unească viitorul cu Găgăuzia și vom asigura temelia pentru dezvoltarea durabilă a Autonomiei noastre și a Republicii Moldova în ansamblu”, a menționat Irina Vlah în conversație.