O sală senzorială, destinată copiilor cu cerințe speciale, a fost inaugurată la Gimnaziul ,,Mihai Viteazul” din Strășeni. De utilajul special pentru dezvoltarea abilităților cognitive și motrice vor beneficia peste 30 de copii. Valoarea proiectului este de circa 18 mii de euro, acesta fiind implementat de organizația non-guvernamentală ,,Copil. Comunitate. Familie”, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și ANACEC.
La evenimentul oficial de inaugurare a participat secretarul de stat Adriana Cazacu, alături de alți oficiali și parteneri de dezvoltare. În luarea sa de cuvânt, Adriana Cazacu a subliniat necesitatea asigurării unei educații incluzive de calitate în fiecare școală.
„Educația incluzivă rămâne o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării. Țin să menționez că recent Guvernul a aprobat un nou program național pentru implementarea educației incluzive. Un alt obiectiv pe care ni l-am propus este reorganizarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și serviciile raionale, municipale de asistență psihopedagogică, astfel ca serviciile educaționale să ajungă la fiecare copil, elev, indiferent de necesitățile acestuia. Totodată, vreau să mulțumesc partenerilor ministerului, pentru că ne-au fost și ne sunt alături pe întreg parcursul dezvoltării și promovării educației incluzive”, a spus secretarul de stat.
Sala senzorială este împărțită în câteva zone, fiind dotată cu echipamente speciale pentru dezvoltarea abilităților cognitive, motrice și sociale. Părinții și profesorii vor fi instruiți de către mentorii organizației ,,Copil. Comunitate. Familie” cum să pună în aplicare fiecare utilaj. De asemenea, în cadrul centrului vor activa un psihopedagog, un logoped și un specialist în kinetoterapie.
Gimnaziul ,,Mihai Viteazul” din Strășeni este prima instituție dintre cele 18 care vor fi dotate cu echipament senzorial. Alte 17 școli urmează să beneficieze de săli și grădini senzoriale pentru copii cu necesități educaționale speciale până în anul 2025.