Aproape 200 de copii din satul Horești, raionul Ialoveni, incluv membrii celor 4 colective artistice cu Titlul “Model”, își desfășoară activitățile într-un mediu îmbunătățit, datorită reabilitării Casei de Cultură din localitate. De asemenea, peste 50 de angajați ai instituțiile publice, cu sediul în același edificiu, beneficiază acum de condiții optime de muncă.
Lucrările de renovare a acoperișului clădirii Casei de Cultură și de termoizolare a încăperilor au fost posibile datorită unui proiect realizat în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 1.
Clădirea a fost construită în anii ’80, iar mai bine de trei decenii, acoperișul acesteia nu a beneficiat de reparații capitale. Din acest motiv, în ultimul timp, în urma ploilor abundente, tavanul mereu curgea, pereclitând desfășurarea activităților copiilor și a colectivelor artistice. De menționat că, în această clădire, își desfășoară activitatea primăria, serviciul de asistență socială, oficiul poștal, poliția de sector și două biblioteci.
Totodată, Programul Național „Satul European Expres” a oferit posiblitatea de a instala pe acoperișul Casei de Cultură 57 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 25 de kilowați. Astfel, clădirea este asigurată în totalitate cu energie electrică proprie.
Potrivit primarului, Petru Cigoreanu, proiectele implementate la Horești ajută la crearea unei comunități moderne, europene, cu servicii de calitate.
”Prin instalarea sistemului fotovoltaic, dependența energetică a fost redusă, ceea ce a dus și la scăderea cheltuielilor pentru consumul de energie electrică și termică. Această eficientizare a adus economii de resurse financiare publice și redirecționarea acestor fonduri către alte necesități ale celor în jur de 3600 de locuitori din Horești. Sperăm că prin aceste îmbunătățiri, să dezvoltăm localitatea, astfel încât să devină un loc atractiv atât pentru băștinași, cât și pentru viitorii locuitori, care se vor regăsi în comunitatea noastră”, a mai adăugat primarul.
Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la peste 3.330.000 de lei, resurse financiare alocate de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.