Se lucrează de zor în comuna Zorile din raionul Orhei. Această este prima localitate din cele 14 care vor fi modernizate complet, conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei pentru anii 2022-2027, intitulată „Raionul Orhei, raion de vis”, elaborată de echipa Partidului „ȘOR”. În prezent, au loc lucrări de amenajare a unui parc și construcția estradei de vară.
Locuitorii comunei Zorile, din care face parte satul cu aceeași denumire, precum și Inculeț și Ocnița-Țărani, spun că sunt mândri că localitatea lor se dezvoltă, lucru care nu s-a întâmplat ani în șir.
„Tare multe se fac în localitatea noastră. Va fi amenajată o terasă pentru bătrâni, ca să avem unde sta la sărbători. Îi mulțumim dlui primar și lui Ilan Șor”, a spus o pensionară.
„După ce echipa Partidului „ȘOR” a venit la Primărie, în sat se văd schimbări mari. Infrastructura se dezvoltă. Până nu demult, nu s-a făcut nimic, acum se fac multe, și pentru bătrâni, și pentru tineri, și pentru copii. Mulțumim!”, a menționat un bărbat.
Costul lucrărilor de amenajare a parcului și construcția estradei de vară se ridică la peste un milion de lei. Lucrările ar trebui să se încheie la începutul lunii august. Potrivit primarului comunei Zorile, Igor Panfil, anul acesta vor fi puse în aplicare și alte proiecte benefice pentru oameni.
„În parcul pe care îl amenajăm acum, vor fi 250 de metri pătrați de bordură. Estrada de vară va avea 42 de metri pătrați. Pe lângă aceste proiecte, mai sunt în desfășurare altele. Mai exact, este vorba despre reconstrucția unui drum, renovarea Oficiului Medicilor de Familie și amenajarea curții școlii. Toate aceste proiecte vor costa aproape cinci milioane de lei și vor fi duse la bun sfârșit în acest an. Suntem nespus de bucuroși că localitatea noastră a fost inclusă în Strategia de dezvoltare a raionului Orhei”, a afirmat primarul Igor Panfil.
La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a afirmat că Republica Moldova nu are o altă șansă de dezvoltare, dacă nu va exista o abordare clară în ceea ce privește gestionarea corectă a banului public, mai ales în condițiile precare în care se află țara noastră.
„În urma investițiilor care vor fi făcute, urmărim ca cele mai importante probleme ale comunei Zorile să fie rezolvate în acest an. Banii sunt alocați atât de Consiliul raional, cât și de sponsori, oameni de bună credință, care nu sunt indiferenți de soarta localităților noastre și de viitorul copiilor, pe care ni-l dorim să fie construit acasă. Îi mulțumesc în special dlui Ilan Șor, care, în pofida vremurilor complicate pe care le trăim, este foarte activ, ne ajută începând de la consultanță, construirea relațiilor de prietenie, până la sponsorizări. Ne bucurăm că împreună, conjugându-ne eforturile, reușim să identificăm soluții pentru cele mai stringente probleme ale raionului Orhei”, a accentuat Dinu Țurcanu.
În context, liderul Partidului „ȘOR, Ilan Șor, a menționat că el și echipa sa continuă să-și respecte principiile după se ghidează și anume de a fi alături de oameni și de nevoile lor.
„V-am promis că Orhei va deveni un raion de vis. Iată că acest proiect, care reprezintă o premieră pentru Republica Moldova, prinde contur. Au început lucrările de reparație în comuna Zorile, prima dintre cele 14 localități care vor fi modernizate complet în acest an, conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei. Potrivit acesteia, în următorii cinci ani, în fiecare sat și comună vor fi reparate drumurile, va fi amenajat un mic scuar, parc, vor fi modernizate instituțiile de învățământ, cele medico-sanitare, astfel încât fiecare cetățean să simtă că este demn de o viață mai bună. Îmi doresc ca toți cetățenii țării mele să aibă condiții decente de viață și să se simtă confortabil în localitățile lor de baștină. De asemenea, îmi doresc ca cei plecați în străinătate să revină cât mai curând acasă și să nu mai simtă nevoia să plece peste hotare ca să-și câștige pâinea. Sunt convins că împreună vor fi reuși”, a declarat Ilan Șor.
Potrivit Strategiei de dezvoltare durabilă a raionului Orhei, echipa Partidului „ȘOR” își propune ca, în 2022, să modernizeze următoarele localități: Zorile, Ocnița-Țărani, Inculeț, Bulăiești, Mîrzești, Mîrzaci, Morozeni, Breanova, Ghetlova, Hulboaca, Noroceni, Biești, Cihoreni și Slobozia-Hodorogea. Până în 2027, vor fi dezvoltate toate localitățile din raion.
Din 2015 și până în prezent, de când este administrat de echipa lui Ilan Șor, Orheiul a devenit localitatea cu cel mai înalt grad de dezvoltare din Republica Moldova. A fost majorat bugetul municipiului de câteva ori. 80% din drumurile din orașul Orhei, inclusiv toate cele principale au fost reparate. În prezent, au loc lucrări de construcție a drumurilor secundare. De asemenea, orașul Orhei a fost iluminat integral, au fost modernizate mai multe școli, grădinițe, centre ale medicilor de familie, au fost construite terenuri de joacă, amenajate parcurile și mai multe curți de bloc. Tot la Orhei, a fost construit OrheiLand, cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova, dar și din regiune.
La nivel de raion, echipa Partidului „ȘOR” a iluminat integral aproape toate cele 74 de localități și a construit terenuri de joacă în fiecare sat și comună din raionul Orhei. Totodată, echipa lui Ilan Șor a construit drumul Susleni-Jora de Mijloc, care are o lungime de aproape 10 kilometri, acesta fiind cel mai mare proiect de infrastructură, de la destrămarea URSS încoace.