Cadrele didactice din instituțiile de învățământ, învățători de clasele primare și profesorii de educație fizică din regiunile Cahul și Ungheni vor asigura un mediu de studii incluziv prin intermediul activităților sportive.
Activitățile sportive, precum fotbalul, sunt oportunități unice și eficiente pentru integrarea copiilor cu necesități speciale în procesul de studii, dar și în comunitate. În scopul dezvoltării capacităților profesorilor de a oferi sprijin acestor copii, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a desfășurat două ateliere pentru cadrele didactice din raioanele Ungheni și Cahul. Activitățile au fost organizate în perioada 12-14 septembrie în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
În cadrul instruirilor, circa 140 cadre didactice au fost implicați în diverse activități practice și teoretice, având acces la informații relevante și strategii pentru a crea medii incluzive în instituțiile de învățământ pentru toți elevii.
Instruirile au fost susținute de specialiștii Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). Cu un cuvânt de salut și de susținere au venit reprezentanții Special Olympics, Alexandra Danilenco și FMF Diana Bulgaru, manager proiecte grassroots.
Totodată, managerii regionali de dezvoltare ai FMF, Alexei Gheorghiu și Vitalie Lungu, dar și managerii proiectelor „Grassroots”, Cristina Braga, Daniela Cebotari, Valentin Chicu au vorbit despre experiența planificării și coordonării unor evenimente sportive de succes. Principalul obiectiv al acestor ateliere a fost de a oferi profesorilor din raioanele Cahul și Ungheni cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a sprijini și integra copiii cu nevoi speciale în comunitatea școlară prin intermediul fotbalului și altor activități sportive.
Mai mult, pe 10 octombrie pe stadionul raional din Cahul și pe 12 octombrie pe stadionul municipal din Ungheni va avea loc Festivalul Familiei. Părinții și copii sunt așteptați să participe la activitățile recreative și sportive pentru a contribui la consolidarea prieteniei și incluziunii între comunități.
Evenimentul este organizat de UNICEF în parteneriat cu FMF în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.