Sărbătoare mare duminică, pe 9 iunie, în satul Selemet, Cimișlia, unde a avut loc cea de-a V-a ediție a Festivalului iProsop. Evenimentul este dedicat prosopului țesut manual, promovării tradițiilor locale, oportunităților culturale și turismului în regiunea de sud a Republicii Moldova.
Ediţia din acest an a reunit peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și din străinătate, artiști emeriți și colective etnice de găgăuzi și ucraineni, care au prezentat cele mai frumoase colecții de prosoape tradiționale caracteristice zonei de origine.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a felicitat organizatorii pentru faptul că au reușit să ajungă și să dezvolte ideea festivaluli până la a cincea ediție:
„Prosopul este un element prezent în viața omului de la naștere până la sfârșitul vieții. E una din piesele principale la botez, cununie, îl punem la icoană și plecăm din viața asta tot acoperiți cu un prosop.
Începând de la Cristos, viața noastră este legată de pânza aceasta, pe care fiecare popor își lasă propriile amprente, propriile broderii. Că tot fiecare popor are propriul prosop, poate e cazul să extindem festivalul până la al prosopului paneuropean?
Putem avea idei multe și diverse. Important e ca să avem pace și unitate, aici, acasă. Văd adunate colective etnice de găgăuzi, ucraineni și moldoveni, care au venit cu cele mai frumoase colecții de prosoape tradiționale. Cât de bine se completează culorile și valorile atunci când cultura și arta se unesc pentru a oferi emoția clipei trăite cu respect pentru tradiție și speranță în viitor”, a spus ministrul, îndemnând lumea să meargă la alegerile parlamentare europene, dar și la referendum: „Avem o șansă istorică, pe 20 octombrie, să alegem pe ce drum mergem și cum prețuim aceste clipe de pace și libertate de a ne manifesta!”
Potrivit autorităţilor din Cimişlia, Festivalul iProsop pune în valoare unicitatea acestui obiect prezent în fiecare casă și promovează utilitatea lui atât din punct de vedere cultural-artistic și istoric, cât și ca element de decor. În plus, festivalul aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rural și sportul tradițional.