Afaceri de succes, antreprenoriat social sau inițiative și proiecte sociale implementate la nivel local și regional sunt doar câteva dintre istoriile de succes cu care se mândresc femeile din Republica Moldova care au participat la concursul național „Istorii de succes la feminin”. Cele 53 de istorii de succes depuse de femeile din toate regiunile țării au fost evaluate pe 26 iulie de către membrii Comisiei de Evaluare, care au dat o notă aplicațiilor și au decis care sunt istoriile cele mai de succes, care urmează a fi premiate.
Concursul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dezvoltare regională prin implicare egală”, realizat de IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova. Secțiunile la care au aplicat femeile antreprenoare și lidere din regiunile de dezvoltare ale Moldovei sunt 1. Antreprenoriat feminin; 2. Liderism comunitar. Printre activitățile în care se înscriu istoriile de succes se numără agricultura ecologică, educație și consiliere, servicii IT, producere, agrement, proiecte de implicare și de dezvoltare a comunității, voluntariat, servicii sociale, promovarea tradițiilor locale și lista poate continua.
„Ne bucură faptul că inițiativa noastră de a promova femeile din toate regiunile țării și a le scoate din anonimat a trezit un interes atât de mare. Scopul nostru nu constă în premiile pe care urmează să le acordăm celor mai de succes istorii conform rezultatelor evaluării, ci să reușim să le promovăm cât mai multe dintre acestea, să le oferim posibilitatea să se cunoască, să se inspire una de la alta și să găsească parteneri pentru dezvoltarea afacerilor sau implementarea proiectelor la nivelul comunităților”, subliniază Diana Enachi, coordonatoarea proiectului.
Istoriile de succes depuse au fost apreciate de membrii Comisiei de Evaluare după următoarele criterii: inițiativă, inovație, eficiență, relevanță, parteneriat, gestionarea eficientă a resurselor, impact și durabilitate. Comisia de Evaluare include reprezentanți ai Ministerului Economiei și Industriei, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI), UNDP Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).
„M-au impresionat istoriile de succes ale femeilor, fiind niște inițiative care inspiră. Încă o dată evidențiem că în regiunile Moldovei există potențial feminin nevalorificat și aceste istorii de succes ar fi o provocare pentru alte femei care încă nu au curajul să inițieze o activitate sau o afacere”, a menționat Iulia Costin, Secretar general de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova.
Iar Diana Rusu șefa direcției de susținere și promovare din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a adăugat „Pentru a le motiva și a îmbunătăți mediul în care ar putea activa femeile din regiunie țării avem nevoie de exemple vii care să le genereze idei, să le încurajeze și să le ofere speranță. Iar aceste exemple sunt femeile lidere în domeniul social și cel economic care pot insufla încredere și oferi speranță și care merită să fie urmate”.
Cele mai bune istorii de succes ale femeilor vor deveni subiectul unei antologii distribuite la nivel național și vor fi recunoscute public în cadrul unei Ceremonii Naționale de Premiere, desfășurată în toamna a.c. De asemenea, trei istorii de succes din regiunile țării urmează să fie descoperite în cadrul Zilei Ușilor Deschise.
Doina Secrieru