O expoziție tematică de cărți și monografii semnate de foști și actuali deputați și funcționari ai instituției parlamentare este organizată în contextul Zilei naționale a lecturii, care va fi marcată la 14 februarie. Expoziția numără circa 80 de volume selectate din fondurile Bibliotecii și Muzeului Parlamentului, precum și din colecțiile personale ale deputaților și funcționarilor.
Printre lucrările expuse se regăsesc opere literare în proză și versuri scrise de foștii parlamentari, cunoscuții scriitori Vladimir Beșleagă, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Lidia Istrati, Andrei Strâmbeanu.
Printre exemplarele expuse se regăsesc memoriile foștilor președinți ai Parlamentului, Dumitru Moțpan și Eugenia Ostapciuc, dar și ale primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Expoziția mai cuprinde și o serie de monografii semnate de foștii deputați Ion Țurcanu, Anatol Țăranu, Vasile Nedelciuc, Fiodor Angheli, Tudor Țopa.
Colecția de carte din cadrul expoziției conține și literatură de specialitate din domeniile juridic, social, economie, istorie și politică, lucrări scrise de foștii vicepreședinți ai Parlamentului, Nicolae Andronic, Iurie Roșca și Vadim Mișin, foștii deputați Alexandru Arseni, Victor Popa, Victor Pușcaș, Oleg Serebrian, Igor Munteanu și Veaceslav Untilă. Printre lucrări se regăsește și lucrarea fostului deputat Vladimir Hotineanu „Dor de Basarabia”, publicată în 2017.
Fondul de carte al Bibliotecii Parlamentului, prezentat în cadrul expoziției, a fost suplinit cu lucrări realizate de deputații din actuala legislatură, Vasile Șoimaru („Cotul Donului 1942” și „Românii din jurul României”) și vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi („Europenizare versus democratizare în Georgia, Moldova și Ucraina. Provocări interne și externe pentru consolidarea democratică”).
Expoziția conține și cărți scrise de funcționari ai Secretariatului Parlamentului. Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, care este și doctor în științe administrative, e autoarea monografiei „Modernizarea managementului funcției publice și al funcționarului public în Republica Moldova”, iar șeful Direcției generale juridice, Ion Creangă, a elaborat o serie de monografii care sunt utilizate în calitate de material didactic pentru studenții facultăților de drept. Printre exponate sunt lucrări semnate de funcționarii Angela Dastic, Victor Mocanu, Valeriu Kuciuk, Ludmila Țaranu, Elena Geru.
Șefa Secției resurse informaționale, Ala Marinescu, a menționat că în colecția Bibliotecii Parlamentului se regăsesc circa 6000 de exemplare de carte, între acestea lucrări de specialitate, dar și literatură artistică scrise de deputați și funcționari din cadrul Secretariatului Parlamentului. „Avem cărți oferite de deputații din primul Parlament, semnatari ai Declarației de Independență, dar și de către deputați din actuala legislatură a Parlamentului. Multe dintre ele sunt cu autograful autorilor”, a relatat Ala Marinescu.
Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii februarie.
Ziua națională a lecturii va fi marcată pentru prima dată oficial în Republica Moldova pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Cu această ocazie, Parlamentul a demarat o serie de activități menite să promoveze cartea și lectura, printre care organizarea vizitelor incinta Bibliotecii Parlamentului, expoziții tematice, dezbateri publice etc. De asemenea, autoritățile, dar și instituțiile cu atribuții în domeniul culturii și educației sunt îndemnate să organizeze în această zi activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și a tinerilor.