Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Comitetul executiv al UTA Gagauz-Yeri și Direcția de învățământ a autonomiei, au lansat etapa a IV-a a proiectului „Învățarea simultană a limbilor română și găgăuză. Formarea cadrelor”.
Scopul proiectului este de a instrui 37 de manageri și metodiști, precum și 80 de cadre didactice de limbă română și găgăuză. Aceştia vor activa în 37 de instituții de educație timpurie din UTA Găgăuzia, în domeniul managementului și respectiv al metodologiei predării în cadrul Programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză pentru copiii preșcolari și părinții lor.
Secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, a menționat că datorită colaborării eficiente cu ANTEM, ministerul de resort implementează acțiuni concrete pentru stimularea învățării limbii române de către minoritățile naționale. „ANTEM a venit cu un concept și o metodologie inovatoare de predare simultană a limbilor română și găgăuză. Impactul acestui proiect asupra integrării lingvistice a cetățenilor din Găgăuzia în societatea noastră este substanțial,” a remarcat secretarul de stat de la MECC.
În perioada 2015-2020, ANTEM a elaborat sistemul „Programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză” și l-a implementat în 20 de grădinițe din UTA Găgăuzia. Beneficiari ai proiectului au fost 471 copii și 450 de părinți.
Proiectul „Învățarea simultană a limbilor română și găgăuză. Formarea cadrelor” se realizează grație suportului financiar oferit de Direcția pentru relații cu turcii din străinătate și comunitățile înrudite a Guvernului Turciei.
Doina Munteanu