Consiliul Național al Elevilor (CNE) pentru mandatul 2024-2025 a fost instituit în urma primei ședințe a reprezentanților acestei structuri, organizată în perioada 14-15 decembrie.
La eveniment au participat 58 de elevi – delegați ai Consiliilor Regionale din țară, precum și reprezentanții Consiliului Național al Elevilor din România, care au avut ocazia să împărtășească experiența lor și bune practici. Timp de două zile, elevii au interacționat, au făcut schimb de idei și au vizitat Parlamentul Republicii Moldova, unde au participat la o ședință despre importanța participării democratice și rolul tinerilor în instituțiile de stat.
Ședința de instituire a avut ca scop validarea noii echipe a CNE pentru mandatul 2024-2025 și stabilirea direcțiilor principale de acțiune pentru următoarele luni. Totodată, s-a decis organizarea unor sesiuni de formare pentru elevi.
„Rolul vostru este să reprezentați opinia elevilor, a celor care v-au delegat să faceți parte din acest consiliu. Preconizăm să extindem mandatul de membru al CNE până la doi ani, pentru ca să aveți suficient timp să lăsați ceva în urma voastră. Vă îndemn să stabiliți obiective clare pentru mandat – prevenirea bullying-ului, creșterea performanțelor la examenele de clasa a IX-a, aspecte legate de mediu etc., și să vă construiți activitățile în jurul acestor priorități pentru a avea o viziune clară a preocupărilor și sarcinilor voastre”, a menționat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării.
Consiliul Național al Elevilor este principala structură reprezentativă a elevilor din Republica Moldova, având rolul de a promova drepturile și interesele acestora în fața autorităților și instituțiilor educaționale. Totodată, este singura structură consultativă a elevilor care colaborează direct cu Ministerul Educației și Cercetării.
CNE urmează să beneficieze de suport prin Programul de asistență pentru consolidarea Consiliilor Elevilor, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și coordonat de Agenția Națională pentru Tineret.