Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat luni, 27 iunie 2022, în incinta IP Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, etapa finală a concursului național „Cel mai bun plan de afaceri”, ediția anului 2022, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, în cadrul competiției, pe primul loc s-a clasat Ana Hariton cu planul de afaceri „Produse de patiserie”, pe locul doi – Loredana Godea cu planul de afaceri „Magazin de produse lactate artizanale”, iar pe locul trei – Alexandru Obreja cu planul de afaceri „Înființarea unei întreprinderi de prelucrare a lânii de oi”.
Învingătorilor concursului le-au fost oferite premii bănești în valoare de 10 000 lei, 7 000 lei și 5 000 lei.
„Evenimentul este o ocazie deosebită de a susține spiritul antreprenorial al elevilor din IPT prin promovarea celor mai bune planuri de afaceri și a dezvolta competențele antreprenoriale ale elevilor, prin crearea, sprijinirea, consolidarea şi promovarea unei culturi antreprenoriale la nivel rural şi urban, capabilă să accelereze inițierea de afaceri de succes şi să mărească competitivitatea la nivel local”, a menționat, secretarul de stat Galina Rusu.
La fel, secretarul de stat i-a felicitat pe autorii celor 13 planuri de afaceri selectate pentru etapa finală și le-a urat succes, atât în prezentarea, cât și implementarea acestora. De asemenea, oficialul a mulțumit cadrelor didactice, Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor, Colegiului Iulia Hașdeu din Cahul, Centrului de Excelentă în Economie și Finanțe, gazde ale concursului, membrilor juriului și tuturor partenerilor care susțin elevii în devenirea lor profesională și în calea spre performanță, subliniind că promovarea educației antreprenoriale și economice la toate nivelurile sistemului de învățământ este una dintre direcțiile prioritare ale Ministerului Educației și Cercetării.
La competiție au participat 13 echipe care au fost desemnate învingătoare în cadrul etapelor regionale, formate din absolvenți ai Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic, Școli profesionale, Colegii și Centre de Excelență din Republica Moldova.
Concursul a fost organizat în conformitate cu Regulamentul cu privire la desfășurarea Concursului național „Cel mai bun plan de afaceri” și s-a desfășurat în trei etape. Inițial, etapa locală a avut loc în luna aprilie, curent, în incinta instituțiilor de învățământ profesional tehnic, la care au putut participa toți doritorii, elevi care au studiat disciplina „Bazele antreprenoriatului”.
Ulterior, în luna mai s-a desfășurat, în format online, etapa regională, la ea fiind admiși elevii care au obținut locurile I și II la etapa locală.
La etapa națională a concursului au fost admiși elevii care s-au clasat pe locurile I și II la etapa regională.
Concursul Naţional „Cel mai bun plan de afaceri” este la cea de a IX-a ediţie.