La data de 26 septembrie 2024, în sediul Misiunii OSCE în Moldova din orașul Chișinău, în format de videoconferință, a avut loc ședința experților din domeniul veterinar și fitosanitar de pe ambele maluri ale Nistrului.
În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte ce vizează asigurarea respectării de către consumatorii și agenții economici din regiunea transnistreană a cadrului normativ național ce reglementează domeniul veterinar și fitosanitar, precum și a legislației Uniunii Europene transpuse de Republica Moldova.
În context, a fost pus în discuție procesul de implementare în regiunea transnistreană a standardelor în vigoare pe dimensiunea asigurării populației cu produse alimentare sigure și inofensivе, precum și pentru asigurarea accederii acestora pe piața unică a Uniunii Europene. Astfel, experții de la Tiraspol au fost informați despre obligativitatea racordării la standardele unice aplicate în domeniul veterinar și fitosanitar a tuturor agenților economici, care produc, importă sau exportă produse de origine animală și vegetală.
Totodată, a fost abordat subiectul prevenirii plasării în rețelele de comerț a ouălor provenite din ferme și efective pozitive la Salmonella Enteritidis și Salmonella Typhimurium, de către experții din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), fiind aduse la cunoștință informațiile referitoare la obligativitatea posedării certificatelor de conformitate eliberate de către ANSA agenților economici care plasează în vânzare acest produs.
De asemenea, pe parcursul reuniunii, specialiștii de profil din partea Chișinăului au venit cu recomandările și solicitările de rigoare la capitolul controlului și combaterii focarelor de boli oficial notificabile, în contextul lipsei notificărilor din partea medicilor veterinari din regiunea transnistreană privind apariția și evoluția bolilor la animale, conform cerințelor stabilite de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală. În aceiași ordine de idei, reprezentanților Tiraspolului le-a fost solicitată utilizarea responsabilă a medicamentelor de uz veterinar și a produselor fitosanitare, cu informarea repetată a acestora despre interdicția privind utilizarea produselor care nu sunt incluse în Nomenclatoarele și Registrele de Stat ale Republicii Moldova la unitățile de creștere a animalelor și peștilor.
În cadrul dialogului, experții din partea Chișinăului au readus în vizor problema accesibilității transportării produselor alimentare către unitățile de comerț și alimentație publică din localitățile din stânga Nistrului controlate de autoritățile constituționale, prin punctele de trecere terestră, accentuând necesitatea eliminării barierelor artificial menținute de către Tiraspol.
De asemenea, reprezentanții Chișinăului au venit cu răspunsuri clare la întrebările referitoare la importul fertilizanților și pesticidelor, procedura de obținere a documentelor permisive în acest sens, reieșind din obligativitatea conținerii acestora în Registrul de omologare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților. Totodată, experții au subliniat importanța respectării de către agenții economici de pe malul stâng al Nistrului a cerințelor cadrului normativ național și a prevederilor legislației Uniunii Europene în domeniu.
Experții au convenit asupra menținerii unui dialog constructiv pe marginea problemelor ce vizează domeniile veterinar și fitosanitar, în vederea identificării soluțiilor pertinente pentru rezolvarea acestora.
Ședința a fost convocată la inițiativa Chișinăului.