Directorul general al Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, a dezvăluit reuşitele şi proiectele anului 2020, din ramura silvică, informează PROVINCIAL.
„Am gestionat proiectul CO2, ce s-a finalizat cu succes – un proiect foarte bun, în care Republica Moldova a fost printre lideri internaţionali, or cele 60 de mii de hectare de păduri, ce au fost plantate în cadrul acestuia, vorbesc despre impactul pozitiv. Actualmente avem un proiect interesant în derulare, cu diferite structuri internaţionale, ce vizează râul Răut, cu participarea gospodăriilor silvice și a multor primării din localitățile adiacente râului.
În ciuda pandemiei și a unor condiții deloc ușoare, silvicultorii au fost implicați permanent în lucrările din fondul forestier, cu respectarea tuturor măsurilor impuse. Avem o misiune nobilă asumată – să plantăm până la 5,5 mii de hectare de păduri. Alte 89 de hectare, care anterior nu au fost plantate cu arbori şi arbuşti, vor fi, la fel, împădurite. 540 de hectare revin lucrărilor de încorporare a ghindei în sol. Totalurile de la Consiliul Director arată că s-a reușit materializarea a 90% din proiectele pentru acest an. Consider că, în condiții de secetă și pandemie, este un rezultat destul de bun.
Dimensiunea cinegetică este una dintre preocupările noastre de bază, cu accente pe protecţia, folosirea raţională şi reproducerea fondului cinegetic de stat. Agenţia „Moldsilva” gestionează circa 336 mii de hectare teren de vânătoare, în fondul forestier, proprietate publică a statului. Pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o ameliorare relativă a situaţiei în gospodăriile cinegetice, fiind realizate un şir de măsuri în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de hrană pentru faună” a spus Cojocaru, într-un interviu.
Cristina Tomac