Două proiecte implementate cu succes în localitatea Peresecina, raionul Orhei, prin Programele Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”. Primul proiect a vizat înlocuirea acoperișului la Liceul Teoretic „A. Donici”, iar al doilea a constat în construirea unui gard și amenajarea căilor pietonale la Grădinița nr. 3 din localitate. Cele două inițiative au contribuit semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de educație pentru copii, atât la grădiniță, cât și la liceu.
Potrivit ONDRL, proiectul intitulat „Renovarea acoperișului blocului C al Liceului Teoretic „A. Donici” a fost realizat prin Programul „Satul European”, ediția I, și a presupus înlocuirea completă a acoperișului unuia dintre cele mai afectate blocuri de studii ale liceului, care găzduiește sala de sport, sala de bibliotecă și sala de festivități, având o suprafață de 1.034 de metri pătrați. În ultimii ani, acoperișul acestui bloc ajunsese într-o stare deplorabilă, iar în timpul ploilor, apa pătrundea în interior ca afară. Pereții erau plini de igrasie, iar condițiile deveniseră imposibil de suportat pentru elevi, care nu puteau participa la activitățile școlare, spune primarul localității, Valentina Buzu. „ După renovarea acoperișului, am făcut si reparații cosmetice pe interior, astfel, aceste săli sunt mai calde și mai confortabile. Cei 800 de elevi și cei 150 de angajați ai instituției, dar și alți copii din localitățile învecinate, beneficiază, acum, de condiții mult mai bune atunci când participă la diverse activități sportive și culturale. Totodată, elevii noștri au posibilitatea de a învăța alături de părinți și de a dobândi cunoștințe de calitate în mediul rural. De asemenea, proiectul a creat oportunități pentru atragerea tinerilor profesori, 10 pedagogi tineri fiind încadrați în muncă în ultimii doi ani.”
De asemenea, localitatea Peresecina a beneficiat de un proiect în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, care a vizat siguranța și securitatea celor peste 190 de copii și 42 de angajați ai Grădiniței „Mugurașii”. Proiectul a inclus construirea unui gard pe o lungime de 170 de metri și pavarea căilor de acces pe o suprafață de 100 de metri pătrați pe teritoriul instituției preșcolare.
„Prin acest proiect, am îmbunătățit semnificativ gradul de siguranță al copiilor care frecventează grădinița, sporind, totodată, satisfacția părinților. De asemenea, rezultatele acestuia au deschis noi posibilități pentru dezvoltarea educației incluzive a preșcolarilor cu nevoi speciale din localitate, oferindu-le șansa de a învăța alături de semenii lor, fără a fi plasați în centre specializate și izolați de societate. Totodată, am reușit să deschidem în clădirea instituției preșcolare un centru de resurse, care le oferă copiilor oportunitatea de a învăța o meserie încă din perioada preșcolară. Aducem mulțumiri Guvernului și, în mod special, doamnei Președinte Maia Sandu pentru lansarea și implementarea acestor programe naționale, care permit localităților să-și dezvolte infrastructura și să rezolve probleme stringente de dezvoltare locală”, a adăugat primarul.”
Pentru realizarea celor două proiecte, Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproximativ 2,6 milioane de lei, iar administrația publică locală a contribuit cu 100.000 de lei.
Subliniem că, prin intermediul Programelor Naționale ”Satul European”, ediția I și ”Satul European Expres”, în raionul Orhei au fost implementate 25 de proiecte de dezvoltare locală, cu o valoare totală de aproximativ 36 de milioane de lei, beneficiari direcți fiind peste 25 de mii de persoane.