Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a înregistrat la Guvern două inițiative privind alocarea de fonduri suplimentare pentru acoperirea necesităților instituțiilor de învățământ și ale celor publice din Republica Moldova, informează PROVINCIAL.
În primul document se propune creșterea normelor financiare pentru alimentație în școlile și grădinițele din țară. De exemplu, alocația de hrană pentru elevii din clasele I-IV va crește de la 10,80 lei la 12,43 lei pe zi per copil. Necesitatea acestor modificări este dictată de o creștere bruscă a prețurilor și de prevederile Băncii Naționale, potrivit cărora inflația în 2022 în Moldova va fi de 15,1 la sută. În același timp, normele actuale de alimentație a copiilor în școli nu s-au schimbat din 2019. Această situație va duce inevitabil la faptul că șefii instituțiilor vor fi obligați să economisească la alimentația copiilor.
Pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare pentru alimentația copiilor va fi necesară alocarea de fonduri din bugetul de stat în valoare de 103 milioane 500 mii lei.
Cea de-a doua inițiativă a Bașcanului Găgăuziei se referă la acoperirea deficitului de resurse financiare în instituțiile publice din RM din cauza creșterii de 2,4 ori a tarifelor la gazele naturale. Vorbim despre cheltuielile la încălzire pentru spitale, școli și alte organizații de stat.
Potrivit calculelor Comitetului Executiv al Găgăuziei, livrările de gaze naturale către instituțiile publice din țără în anul 2022 se vor ridica la peste 52 de milioane de metri cubi, iar suma de plătit va fi de 573 milioane 552 mii 833 de lei.
Totodată, creșterea tarifelor la gazele naturale în bugetul Republicii Moldova pe anul 2022 nu a fost reflectată, motiv pentru care deficitul de fonduri pentru plata facturilor la încălzire pentru toate instituțiile publice din țară se va ridica la 331 milioane 778 mii 600 lei. Doar în Găgăuzia, deficitul va fi de peste 20 de milioane de lei.
Proiectul de lege înaintat de Guvernatorul Găgăuziei către Cabinetul de Miniștri propune majorarea părților de venituri și cheltuieli ale bugetului național cu 331 milioane 779 mii lei pentru acoperirea deficitului tuturor instituțiile publice din Republicii Moldova.
Nerespectarea acestor măsuri va avea consecințe sociale și economice grave pentru Republica Moldova. Instituțiile publice, inclusiv spitalele, școlile, grădinițele, vor fi nevoite să facă economii la încălzire, ceea ce va afecta negativ sănătatea copiilor, angajaților, pacienților din instituțiile de sănătate și ale altor categorii de populație.
Cristina Gurez