La 27 decembrie 2022, Procuratura raionului Ungheni a finisat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, cauza penală în privința a doi medici din cadrul IMSP SR Ungheni, învinuiți de comiterea infracțiunii de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a dus la o vătămare gravă a integrității corporale (art. 213 lit. a) Cod penal).
Temei de inițiere a investigațiilor a servit reportajul difuzat la 14.01.2022, la un post privat de televiziune, cu denumirea „riscă să-și piardă copilul”.
Conform probelor administrate, s-a stabilit că, la 13.12.2021, în jurul orelor 0835, primul învinuit, aflându-se în exercițiul funcției de medic de gardă în Secția UPU a IMSP SR Ungheni, a preluat pacientul minor ce fusese transportat la spital de echipa de Asistență Medicală Urgentă, și în pofida diagnosticului stabilit de către ultimii cu tabloul clinic de apendicită acută, a evaluat pacientul superficial, fără examinare instrumentală și de laborator și fără solicitarea consultației specialistului din domeniul chirurgiei, acțiuni ce sunt obligatorii în asemenea cazuri, iar în rezultat a stabilit un diagnostic eronat de „gastrită acută”, pacientul fiind îndreptat la medicul de familie, pentru tratament în condiții de ambulator.
Ulterior, la 16.12.2021, aproximativ la ora 1440, pacientul nominalizat s-a adresat repetat în aceeași secție cu durere abdominală acută, cu acuze de febră, cefalee, inapetență. Același medic, repetat, l-a examinat superficial, stabilindu-i un diagnostic eronat de „colică intestinală” și în mod incorect nu a dispus internarea acestuia.
Tot la 16.12.2021, în momentul în care pacientul s-a adresat repetat în Secția UPU IMSP SR Ungheni cu aceleași simptome, al doilea învinuit, i-a stabilit pacientului un diagnostic eronat.
Potrivit Raportului de expertiză judiciară, încălcarea regulilor și metodelor acordate a asistenței medicale de către medicii respectivi, au provocat progresarea procesului patologic cu agravarea stării generale a pacientului minor și dezvoltării complicațiilor severe (perforație apendicelui, peritonită generalizată, sepsis, șoc endotoxic), care au prezentat pericol pentru viață, iar aceste consecințe se califică ca vătămare corporală gravă.
Minorul a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului din mun. Chișinău, unde în rezultatul a două intervenții chirurgicale extrem de complicate a fost salvat.
Învinuiții riscă o pedeapsă maximă de până la 3 ani de închisoare.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.