În după amiaza zilei de astăzi, 11 mai 2022, Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud în comun cu ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul, biroul de serviciu și automobilul directorului SA „Apă-Canal Cahul” și la domiciliul și automobilul unui administrator al unei companii private.
Aceștia sunt vizați în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul săvârșirii infracțiunii de corupere pasivă (art.324 alin.(1) din Codul penal), corupere activă (art.325 alin.(1) din Codul penal) și abuz în serviciu săvârșit de o persoană cu funcție de demnitate publică, din interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal).
Conform probatoriului, acțiunile infracționale ale acestora au început în septembrie 2021, atunci când SA “Apa-Canal” Cahul a contractat servicii în sumă de 23.000 lei, de la o întreprindere individuală pentru pregătirea setului de acte necesar pentru participare la licitația organizată de o asociație obștească și finanțată din fonduri europene, care se referea la executarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apeduct în satul Văleni din raionul Cahul, în sumă de aproximativ 1.000.0000 lei.
Potrivit materialelor cauzei, întreprinderea SA „Apă Canal Cahul” a fost cea care a câștigat licitația și urma să asigure lucrările de construcție a porțiunii de apeduct. Însă, contrar contractului semnat cu asociația obștească, prin care se interzicea cedarea obiectului către alți antreprenori, directorul întreprinderii ar fi semnat un contract de subantrepriză cu un agent economic administratorul căruia este un apropiat al acestuia și l-ar fi împuternicit să execute lucrările, chiar dacă acesta nu avea licență pentru desfășurarea unui asemenea gen de activitate.
În cadrul investigațiilor, s-a constatat că pentru favorizarea agentului economic, directorul întreprinderii Apă Canal Cahul ar fi primit drept recompensă o foaie turistică pentru vacanța familiei sale, care a fost achitată de către compania antreprenorului favorizat.
Prin acțiunile lor, suspecții ar fi prejudiciat asociația obștească și interesele localității, lucrările fiind executate cu încălcarea normelor tehnice și contrar obligațiilor prevăzute de contract.
Directorul SA „Apă-Canal Cahul” și administratorul companiei au fost reținuți, pe un termen de 72 de ore.
Prin urmare, după înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție urmează să decidă asupra oportunității aplicării unei măsuri procesuale de constrângere în privința persoanelor reținute.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.