Deputatele Iulia Dascălu și Mariana Cușnir, membre ale Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, au efectuat, ieri, o vizită de documentare la hidrocentrala din Brînzenii Noi, raionul Telenești.
Vizita a fost organizată ca urmare a sesizărilor adresate Comisiei de profil, dar și parlamentarilor privind problemele de ordin ecologic cauzate de funcționarea minihidrocentralei și utilizarea barajului amplasat pe toată lățimea râului Răut, menit să asigure volumul necesar de apă în bazinul de acumulare al hidrocentralei. La discuții au participat primarii localităților Căzănești, Ordășei, Brînzenii Noi și Negureni, consilieri locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru protecția mediului, precum și agentul economic proprietar al hidrocentralei.
În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte referitoare la construcția barajului hidrocentralei în lipsa tuturor actelor de autorizare necesare. De asemenea, au fost semnalate neconformitățile admise în gestionarea debitului de apă din bazinul de acumulare al hidrocentralei. Ca rezultat, a fost împiedicat circuitul apei pe cursul ei natural și, în condițiile de secetă hidrologică atestate în vara acestui an, a fost constatată o scădere semnificativă a volumului de apă în avalul râului Răut pe o lungime de mai mulți kilometri. La rândul lor, reprezentanții agentului economic care a construit minicentrala pe locul unei foste construcții hidrotehnice au menționat că au fost obținute toate actele necesare pentru desfășurarea lucrărilor.
Deputata Iulia Dascălu a menționat că problemele cu risc ecologic generate de funcționarea neconformă a hidrocentralei din Brînzenii Noi constituie deja de mult timp subiectul unor dispute, în acest sens fiind solicitată implicarea autorităților responsabile din domeniu. În prezent, au fost emise acte prin care s-a dispus sistarea activității hidrocentralei, dar riscul producerii unui dezechilibru ecologic continuă să persiste. „Este necesară identificarea unor soluții optime, pentru că nouă nu ne este indiferent de ceea ce se întâmplă în sistemul nostru ecologic. Trebuie să vedem cum putem face ca și hidrocentrala să funcționeze, dar și oamenii să nu sufere”, a declarat parlamentara.
La rândul său, deputata Mariana Cușnir a menționat că funcționarea hidrocentralei trebuie să se desfășoare în conformitate cu prevederile legislației în domeniu, iar antreprenorul să dispună de toate actele permisive și să activeze fără a fi aduse prejudicii cetățenilor și mediului înconjurător.
Comisia parlamentară de profil va continua să monitorizeze situația privind hidrocentrala de la Brînzenii Noi, raionul Telenești și va veni cu recomandările de rigoare către autoritățile publice.