Reforma administrației publice locale trebuie îmbunătățită cât mai curând. Descentralizarea fiscală este foarte importantă și va oferi servicii publice de calitate. Aceste aspecte au fost discutate în cadrul unei Mese Rotunde organizată de IDIS ”Viitorul”, miercuri, 28 ianuarie. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Civil Society. Dialogue for Progress” finanțat de către UE.
Reprezentanți ai societății civile, ai administrațiilor publice locale și centrale, dar și șeful Delegației UE în RM, au discutat despre lacune și soluții în procesul de reformare a administrației publice. În mod special au fost propuse soluții pentru ca administrațiile publice locale să înțeleagă cât mai bine importanța și beneficiile Acordului de Asociere (AA) și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC).
”Parcurgem o perioadă deloc ușoară, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm copleșiți de provocări. Avem un Plan de acțiuni și obiective bine trasate în procesul de integrare a țării, iar cetățenii și partenerii noștri internaționali vor rezultate concrete, vor reformări implementate. Din acest considerent ne-am adunat la această masă rotundă pentru a identifica pașii concreți prin care să consolidăm eforturile părților implicate în procesul de integrare europeană”, a explicat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS ”Viitorul”.
Excelența Sa, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în RM consideră că sunt foarte necesare reformele de descentralizare. R. Moldova este un teritoriu prea mic, are o populație prea mare pentru cele 900 de entități administrative în care este împărțită țara. La fel de necesară este și descentralizarea fiscală. Având o reformare strategică a administrației publice, R. Moldova va reuși să consolideze pe termen lung situația economică și socială a țării.
”Nu putem vorbi despre integrare europeană fără modernizarea serviciilor publice care au scopul de a asigura un trai decent. Lucrurile bune se întâmplă de la nivel local la cel central. De aceea, este necesar un dialog transparent și deschis”, argumentează Victoria Cujbă, Șefa Direcției Generale Politici de Descentralizare și Administrare Locală din cadrul Cancelariei de Stat.
Prezent la eveniment, deputatul Iurie Țap a precizat că ”descentralizarea trebuie să înceapă de la nivel central pentru că avem multe structuri care nu aduc plus valoare. Lipsa de reforme va înrăutăți situația din țară. De cadrele pregătite avem nevoie pentru ca acestea, la rândul lor, să informeze și să instruiască societatea pentru a accepta reformele propuse sau, cel puțin, pentru a nu ne împiedica să le implementăm”.
Dina Roșca