„Republica Moldova este o țară rurală. Vorbeam chiar cu câțiva colegi, experți în domeniul statisticii și noi putem să zicem liber că suntem cea mai rurală țară din Europa”. Declarația aparține directorului executiv al Institutului pentru Iniţiative Rurale, Ruslan Stânga, informează PROVINCIAL.
În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Stânga a mai adăugat: „Și de aici pornesc toate obiectivele, inclusiv ale mele ca și cetățean mă interesează, dar și ca director al unei organizații nonguvernamentale care ne-am propus să ocupăm această nișă, neocupată de nimeni, deocamdată. Și vrem să avansăm în tot ceea ce înseamnă dezvoltare rurală, nu agrară, căci se face o confuzie, cum este chiar acum la minister…”.
La întrebarea „Țară rurală, cu localități depopulate, iar acolo unde este depopulare, acolo se consideră că nu este tineret?”, directorul Institutului a răspuns: „Este adevărat. Să ne uităm un pic la statistici, numărul tinerilor s-a micșorat. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), la începutul anului 2020 erau 706 mii de tineri, în 2014, să comparăm, avem cu 26% mai puțini, doar în șase ani am pierdut 26 la sută, în doar patru ani avem mai puțini cu circa 119 mii tineri, doar în șase ani am pierdut așa de mulți tineri. Vedem că populația de tineri scade, la sat nu scade, pentru că după 15-16 ani este vârsta când absolvesc treapta gimnazială și până atunci se mai regăsesc, după care pleacă”.
Prin urmare, șefia Institutului spune: „Dar, uitați-vă, în decurs de 10 ani trebuie să se afirme profesional și personal. Mă refer la cei de 15-16 ani și 25-26 de ani. Exact aici se măsoară și rata participării tinerilor la vot, de la 18 până la 25 de ani este categoria celor care participă cel mai puțin. Aici ce vreau să vă zic? Că anume acest interval de timp de 10 ani este crucial în afirmarea profesională și personală a tinerilor și dacă statul nu reușește să-i atragă și să-i păstreze în țară, atunci să știți că suntem într-o situație destul de alarmantă, chiar sinistră, aș spune”.
Dina Roșca