Anual, Secția Situaţii Excepționale Telenești se confruntă cu un număr mare de incendii provocate, în cea mai mare proporţie, de arderea vegetaţiei uscate și a gunoiștilor în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară, informează PROVINCIAL.
Astfel, potrivit autorităților raionale, de la începutul acestui an salvatorii Unității de Salvatori și Pompieri a Secției Situaţii Excepționale Telenești s-au deplasat la 18 de intervenții pentru stingerea vegetației uscate și a gunoiștilor, unde au ars aproximativ 70 ha de vegetație uscată.
Ca urmare a producerii evenimentelor, a căror cauză probabilă de producere a constituit-o focul deschis în spații deschise.
Necunoașterea prevederilor legale în domeniu îi determină pe cetățeni să recurgă la igienizarea terenurilor agricole prin incendiere și să utilizeze focul deschis pentru distrugerea resturilor menajere, generând astfel numeroase incendii de vegetație uscată.
Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.
Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative.
“Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Secția Situaţii Excepționale Telenești face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.
Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici” se arată în comunicat.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Inspectoratului pentru Protecția Mediului şi fără informarea, în prealabil a subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.