În perioada 19-20 octombrie, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la sesiunea anuală a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA). Evenimentul a fost organizat online de către Oficiul Suprem de Audit al Poloniei.
Sesiunea anuală a Grupului de lucru EUROSAI WGEA a întrunit reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (ISA) din Polonia, Belgia, Serbia, Slovacia, Malta, Estonia, Ungaria, Cehia, Italia, Ucraina, Moldova, România, Germania, etc.
Scopul sesiunii anuale a fost de a implica ISA și a sensibiliza experții în mediu asupra regenerării naturii prin stabilirea unor obiective destul de ambițioase în domeniul biodiversității (măsuri de protecție a habitatelor, plantarea copacilor, îmbunătățirea polenizării), arheologiei, agriculturii (prin reducerea pesticidelor, fertilizanților).
În cadrul întrunirii au fost prezentate sursele alternative de energie regenerabilă, care trebuie a fi promovate pentru a diminua povara majoră a distrugerii naturii, ca urmare a activităților omenirii (tăierea pădurilor, arderea carburanților, lemnelor, cărbunilor), care ar diminua impactului distrugător asupra mediului.
Participanții la eveniment, în cea de-a doua zi a sesiunii anuale, au fost repartizați în grupe de lucru, precum climă, industrie, energie și „finanțare verde”. Liderii grupurilor de lucru au propus subiecte pentru auditurile comune în viitor, în domeniul protecției mediului. La fel, au fost prezentate bunele practici utilizate în multe state, în domeniul energiei regenerabile, și compararea soluțiilor, datelor și restricțiilor deja introduse în țările membre.
Curtea de Conturi acordă o atenție deosebită problemelor axate pe protecția mediului, efectuând un șir de audituri în domeniu, inclusiv și audituri comune la nivel național.
Menționăm că, recent Comisia Europeană a lansat Apelul european la acord verde cu scopul de a stimula redresarea ecologică și a mobiliza comunitatea de cercetare și inovare, sectorul privat și alți actori interesați. În context, au fost selectate circa 72 de proiecte de cercetare și inovare pentru finanțare, care vor contribui la criza climatică și la protejarea ecosistemelor unice și a biodiversității.
Cristina Pendea