Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere Guvernului să-și asume răspunderea pentru criza din sectorul energetic.
Partidul a constatat că actualul guvern a reluat dialogul direct cu concernul rus Gazprom pe subiectul furnizării de gaze naturale abia în decembrie, deși a avut tot anul la dispoziție să prevină o criză despre care era bine informat.
„Interesul strict electoral și lipsa de transparență caracterizează cel mai bine actualul guvern. Suntem convinși că o creștere bruscă a tarifelor la gazele naturale (35%) va înfuria din nou cetățenii, mai ales că actualul Prim-ministru, Dorin Recean, a promis că nu vor avea loc scumpiri în acest semestru. Avem dreptul să cunoaștem și noi ce mecanisme de compensații prevede actualul Guvern pentru a compensa agenților economici costurile sporite la energie, după ce au fost informați că nu vor mai fi noi scumpiri, sub garanția guvernului. Nepăsarea și lipsa de competență în gestionarea noii crize din 2024 vorbește despre faptul că nu s-au învățat lecțiile anilor 2021-2023. Cerem public actualului prim-ministru al Guvernului RM și Ministrului Victor Parlicov câteva explicații în contextul acestei noi potențiale crize:
1). Cine va purta răspundere pentru sabotarea achizițiilor de gaze naturale, vara, ori la primele solicitări oficiale ale SA Moldovagaz (septembrie), care a creat vulnerabilități uriașe în raport cu furnizorii externi?
2). Cine a interzis monopolistului local Energocom să achiziționeze volumul necesar de gaze vara, deși legislația obliga autoritățile statului să facă stocuri de criză, luând în considerație experiența altor ani?
3). Care poate fi efectul juridic și financiar al demersului Republicii Moldova de a solicita (oficial) gaze naturale pentru Transnistria, care-și alimentează în acest moment peste 50% cheltuielile incluse în bugetul regional din vânzările de energie produsă la MGRES, pe baza gazelor neachitate?
4). Cine va purta răspundere pentru auditul organizat de guvernul Gavriliță privind datoriile pretinse de concernul Gazprom (700 mln $), rezultatele căruia nu sunt recunoscute de SA Gazprom?
5). În ultimii ani, RM a achiziționat gaze naturale de pe piața europeană în volume de peste 1,5 mlrd m3, acțiuni care au fost prezentate ca ”pași de obținere a independenței reale” (energetice), iar revenirea la Gazprom crează impresia unei ”reveniri a fiului rătăcitor”. Cine este, în opinia PM Recean, răspunzător de eșuarea proiectului de deconectare completă a sectorului energetic de economia statului agresor?
6). Cine este responsabil de monitorizarea volumelor de gaze livrate Transnistriei în ultimii ani (2021-2024), neplătite furnizorului și utilizate de către regimul de la Tiraspol pentru a-și completa bugetul?”, a menționat formațiunea.
CUB a spus că va aștepta un răspuns direct din partea Prim-ministrului Recean și a ministrului Parlicov, de care va depinde cum se vor poziționa mai departe față de actualul guvern.
„Recomandăm insistent actualului guvern să denunțe orice tentații de a reveni la reinstalarea unor noi Comisii pentru Starea Excepțională în domeniul energetic sub paravanul cărora s-au săvârșit mult infracțiuni în anii precedenți. La fel, CUB declară că dacă ANRE va insista în continuare pe mărirea ilegală a tarifelor la gazele naturale, atunci noi vom depune o cerere penală la Procuratura Anticorupție și vom ataca decizia luată de regulator pe faptul încălcării atribuțiilor prevăzute de legislație și a procedurilor prevăzute pentru asigurarea drepturilor consumatorilor”, a subliniat Coaliția.