Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie (3 noiembrie) 2024 constată că până la ora 9.00, echipa centrală a prelucrat cu statut de incident 141 cazuri, dintre care prezentul comunicat include 109 de incidente confirmate.
Aspecte metodologice ale observării
Pentru ziua alegerilor MO Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt (OTS) în 614 secții de votare (SV), selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică.
În plus, în toate cele 30 de secții de votare unde își vor exercita dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static.
O atenție aparte va fi acordată secțiilor de votare din străinătate, unde au fost delegați 90 de observatorii statici.
Pe lângă observatorii statici, MO Promo-LEX a detașat 89 de echipe mobile pentru a monitoriza procesul electoral din secțiile de votare care nu sunt cuprinse în eșantion. Echipele mobile vor observa căile de acces către SV, inclusiv pentru cele în care vor vota alegătorii din regiunea transnistreană.
Potrivit observatorilor, din totalul de 614 de secții monitorizate la deschidere, 62 au fost deschise puțin mai devreme sau după ora 7:00.
Totodată, în cel puțin 87 secții nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea imnului și afișarea drapelului de stat.
Majoritatea observatorilor Promo-LEX au evaluat prestația membrilor BESV în procesul de deschidere ca fiind bună și foarte bună (98.9%).
Cereri de votare la locul aflării, înregistrate la ora deschiderii secțiilor de votare. Pentru turul II au fost înregistrate 28.270 de cereri de votare la locul aflării, înregistrând o creștere comparativ cu primul tur, când au fost depuse 19.944 de astfel de solicitări, pe eșantion la ora deschiderii SV.
Incidente semnalate la deschiderea secțiilor de votare:
Incidente legate de omisiunea asigurării ordinii în secția de votare și în raza a 100 m
Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 4 cazuri. Amintim că, responsabilitatea de a înlătura materialele de publicitate revine în sarcina APL. Această măsură are scopul de a proteja alegătorii de influențe exterioare în momentul exprimării votului.
- SV 07/055, Cahul, Slobozia Mare. În apropierea secției de votare, la mai puțin de 100 m, sunt afișate materiale de publicitate aparținând unui candidat la funcția de președinte. Pliantul nu a fost scos.
- SV 16/1, Edineț. În raza de 100 m al SV pe un panou publicitar se găsesc materialele electorale pentru un candidat la funcția de președinte. În urma informării președintelui biroului electoral al secției de votare, materialele au fost înlăturate.
- SV 15/005, Dubăsari, Coșnița. În raza de 100 metri de la SV nu au fost înlăturate afișele electorale pentru un candidat prezidențial. La întrebarea OTS către președinta BESV de ce nu au fost înlăturate afișele electorale, președinta a spus că poliția trebuie să aibă grijă de asta.
- SV 07/54 Cahul, Roșu. La o distanță de 40 de metri de SV, se observă afișaj electoral al unui candidat prezidențial, care nu este pe deplin înlăturat.
Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 1 caz. În ziua alegerilor, orice formă de agitație electorală sau de promovare a unor informații negative (PR negru) este strict interzisă, pentru a nu influența alegerea alegatorului.
- SV 01/131, Chișinău, Centru. O alegătoare a anunțat un mesaj de vot în susținerea unui candidat prezidențial. Membrii BESV i-au solicitat să nu influențeze alegerea altora.
Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 3 cazuri. Această interdicție are drept scop asigurarea corectitudinii și transparenței procesului electoral, fără careva influențe.
- SV 30/26 Strășeni, Micăuți. De la 06:35, când se desfășurau acțiunile pregătitoare pentru deschiderea SV, timp de 30 minute, inclusiv la deschiderea SV, în interiorul acesteia s-a aflat un reprezentant al poliției. La plecarea echipei mobile de observatori, acesta încă se afla în interiorul SV.
- SV 08/08 Cantemir, Cania. La deschiderea SV, în interior a fost observat reprezentantul poliției. Ulterior, acesta a ieșit în afara SV.
- SV 01/076 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:00 -07:15 în SV a fost prezent șoferul BESV. Acesta era așezat pe scaun lângă reprezentantul unui concurent electoral. Au interacționat puțin și șoferul a părăsit SV.
Încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului) – 5 cazuri. Alegătorii nu au voie să facă poze cu buletinul de vot completat, să arate buletinul, iar plasarea acestora în urna de vot trebuie făcută într-un mod în care să nu fie vizibile opțiunile de vot.
- SV 01/133, Chișinău, Centru. Un alegător s-a fotografiat în fața urnei de vot. Buletinul acestuia nu era pliat, astfel secretul votului nu a fost asigurat. Membrii BESV nu au reacționat la caz.
- SV 01/223, Chișinău, Rîșcani. La 07:10, un alegător și-a fotografiat buletinul de vot. Poza a fost ștearsă la solicitarea membrilor BESV.
- SV 29/04 Soroca. La 07:20 a fost semnalat că a avut loc o tentativă de a fotografia buletinul de vot. Nu a fost întocmit un proces-verbal, întrucât alegătorul a acceptat să șteargă fotografia de pe telefonul său.
- SV 38/228, Republica Turcia, Istanbul. Un alegător aflându-se în cabina de vot, după ce și-a exprimat votul, a făcut o poză a buletinului de vot. Acest fapt a fost sesizat de observator și alți membri BESV, iar alegătorul a șters poza din telefon.
- SV 01/093, Chișinău, Buiucani. Un alegător a fotografiat buletinul. Membrii BESV nu au reacționat la caz.
Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 2 cazuri. Precizăm că, este esențial ca observatorii să poată monitoriza desfășurarea alegerilor pentru a asigura transparența și corectitudinea acestora.
- SV 28/09 Sîngerei, Alexăndreni. Observatorul s-a prezentat la SV la ora 6:20. În SV erau prezenți doar 3 membri. Polițistul nu a permis accesul în SV deoarece nu era prezent președintele BESV. După apropierea președintelui la ora 6:35, observatorului i s-a permis accesul.
- SV 24/15, Orhei. Observarea liberă este restricționată, deoarece nu sunt vizibile toate cabinele de vot, observatorul aflându-se după o coloană. Președintele BESV a explicat acest fapt prin aceea că sala este mică.
Incidente legate de influențarea votului
Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 1 caz. Respectarea acestei interdicții are drept scop menținerea integrității alegerilor.
- SV 38/228, Republica Turcia, Istanbul. În jurul orei 7:50, în raza de 100 m de la secție, a fost observat un mijloc de transport (număr de înmatriculare moldovenesc, GRH 262), din care au coborât cel puțin 4 alegători, autoturismul s-a îndepărtat imediat după ce au coborât pasagerii. Aceștia s-au îndreptat spre secția de votare pentru a vota.
Incidente legate de organizarea votării
Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 25 cazuri. Conform legislației în vigoare, urnele de vot trebuie să fie sigilate cu 4 sigilii pentru a asigura integritatea procesului electoral.
- SV 1/278 Chișinău, Bubuieci. Membrii BESV au sigilat 2 urne de vot doar cu 3 sigilii. Președintele BESV a explicat că nu sunt suficiente sigilii, și că 3 sigilii sunt pentru saci.
- SV 1/210 Chișinău, Rîșcani. O urnă a fost sigilată cu 3 sigilii, 2 urne cu câte 2 sigilii, iar urna mobilă cu un sigiliu.
- SV 1/224 Chișinău, Rîșcani. O urnă a fost sigilată cu 3 sigilii, o urnă cu 2 sigilii, iar 2 sigilii au fost rezervate pentru urna mobilă.
- SV 1/144 Chișinău, Centru. O urnă a fost sigilată cu doar 2 sigilii. Președintele BESV a motivat că nu sunt suficiente sigilii.
- SV 04/22 Anenii Noi, Floreni. La una din urnele staționare sunt aplicate doar 2 sigilii. Președintele BESV a comunicat că mai multe sigilii nu a primit.
- SV 28/3, Sîngerei. La 06:55 a fost semnalat 3 urne staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV nu a oferit nici o reacție.
- SV 1/18 Chișinău, Botanica. La una din urnele staționare sunt aplicate doar 3 sigilii. Președintele BESV a comunicat că mai multe sigilii nu a primit.
- SV 25/9, Orhei. Urnele staționare au câte 3 sigilii. Președintele BESV a comunicat că nu a primit mai multe sigilii.
- SV 21/26, Ialoveni, Mileștii Mici. La 07:03 a fost semnalat faptul că la urnele staționare au fost aplicate câte 3 sigilii. Președintele BESV a menționat că autoritățile publice locale au transmis BESV doar 7 sigilii în loc de 9.
- SV 28/57, Sîngerei, Rădoaia. La 06:50 a fost semnalat că din cele trei urne prezente în BESV, (două urne staționare și una mobilă), au fost sigilate doar o urnă staționară şi cea mobilă. O urnă staționară a rămas fără sigilii, preşedintele BESV a menționat că nu are sigilii.
- SV 10/019, Căușeni, Cârnățeni. La ora 07:00, în incinta secției de votare, observatorul a constatat că fiecare dintre cele două urne staționare avea câte 3 sigilii. Membrii BESV au menționat că au la dispoziție doar 7 sigilii în total: câte 3 pentru fiecare urnă staționară și 1 sigiliu pentru urna mobilă.
- SV 10/32 Căușeni, Hagimus. Urna staționară a fost sigilată doar cu 3 sigilii. Președintele BESV a comunicat că mai multe sigilii nu a primit.
- SV 1/223 Chișinău, Rîșcani. 3 urne au fost sigilate cu câte cu 2 sigilii. Președintele BESV a motivat lipsa sigiliilor. Urna mobila a fost sigilata corespunzător (1 sigiliu).
- SV 01/247 Chișinău, Codru. La ora 06:47 urnele staționare au fost sigilate cu 3 sigilii în loc de 4 sigilii. Președintele BESV a menționat faptul ca nu li s-au dat destule de la CEC.
- SV 02/52, Bălți. La 06:56 a fost semnalat că nu s-a respectat procedura sigilării urnelor staționare de vot. Astfel, au fost aplicate doar două sigilii, deși au fost recepționate suficiente sigilii.
- SV 1/172 Chișinău, Ciocana. Una dintre urne a fost sigilată cu 2 sigilii. Celelalte urne au fost sigilate corespunzător.
- SV 27/22 Rîșcani, Gălășeni. Urna de vot mobilă nu a fost sigilată până la deschiderea SV. Președintele BESV a motivat prin faptul că aceasta va fi sigilată la plecarea în teritoriu.
- SV 34/24 Telenești, Inești. De la deschiderea SV urna staționară a fost sigilată doar cu trei sigilii. Președinta BESV a menționat că mai multe sigilii nu are.
- SV 01/284 Chișinău, Ciorescu. Urnele staţionare de vot au fost sigilate cu câte 3 sigilii. Potrivit BESV, din motiv că mai multe nu s-au oferit.
- SV 36/12 UTAG, Comrat. Urna de vot mobilă nu a fost sigilată până la deschiderea SV. Președintele BESV a motivat prin faptul că mai este timp suficient până la plecarea în teritoriu, perioadă în care aceasta va fi sigilată.
- SV 04/009 Anenii Noi, Bulboaca. Urnele de vot staționare sunt sigilate doar cu câte 3 sigilii.
- SV 07/046 Cahul, Lebedenco. A 2 urnă de vot staționară nu a fost sigilată corespunzător, doar cu trei sigilii.
- SV 10/026 Căușeni, Fârlădeni. Urnele de vot staționare au fost sigilate doar cu trei sigilii.
- SV 1/158 Chișinău, Ciocana. Cele 3 urne au fost sigilate cu câte cu 2 sigilii. Președintele BESV a motivat lipsa sigiliilor. Urna mobila a fost sigilata corespunzător (1 sigiliu).
- SV 1/187 Chișinău, Ciocana. Una dintre urne a fost sigilată cu 4 sigilii. Alte 2 urne cu câte 2 sigilii.
Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 2 cazuri. Precizăm că, păstrarea buletinelor nerepartizate trebuie să aibă loc în conformitate cu reglementările legale, pentru a asigura integritatea și securitatea procesului electoral.
- SV 10/037, Căușeni, Săiți. Safeul în care se păstrează buletinele de vot este amplasat la primărie, care la rândul ei se afla peste drum de secția de votare.
- SV 38/193, România, Timișoara. Buletinele de vot nerepartizate nu sunt păstrate într-un safeu/dulap, deoarece încăperea nu dispune de un asemenea spațiu special.
Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 6 cazuri. Orice oprire a filmării poate ridica suspiciuni și poate afecta încrederea publicului în corectitudinea alegerilor.
- SV 01/239 Chișinău, Rîșcani. Către 07:30 camera de filmare nu era instalată în vederea înregistrării procesului de votare. S-a motivat că cardul de memorie este plin.
- SV 08/09 Cantemir, Cania. În intervalul aflării observatorilor în incinta SV (07:15 – 07:45), camera video nu a funcționat. Președintele BESV a fost informat despre situație, însă până la plecarea observatorilor, problema nu a fost soluționată.
- SV 20/48 Hîncești, Mirești. Camera video nu funcționează și nu înregistrează procesul de votare. În intervalul 07:00 – 07:30, perioadă în care observatorii s-au aflat în SV, au fost depuse eforturi pentru remedierea situației, însă fără succes.
- SV 01/043 Chișinău, Botanica. Camera video nu a înregistrat procedura de pregătire a SV. Aceasta a fost pornită după ce a fost introdus în urna procesul verbal la orele 07:00.
- SV 26/02, Rezina. La 06:39 membrii BESV au observat că, camera video nu este conectată și nu a înregistrat nimic. Președinta BESV știind despre acest fapt a început să sigileze urnele. Atunci când s-a pus ultimul sigiliu s-a început înregistrarea și până în prezent are loc înregistrarea.
- SV 01/160 Chișinău, Ciocana. Camera video a fost conectată dimineața. La un anumit moment s-a constatat ca este descărcată. La 07:52 aceasta era din nou conectata.
Încetarea/ suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 7 cazuri. Precizăm că, orice întrerupere a procesului de votare trebuie justificată și documentată de către președintele SV și comunicată autorităților competente.
- SV 01/032 Chișinău, Botanica. După deschiderea SV, timp de aproximativ 10 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă procesul de votare a fost întrerupt, alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/101 Chișinău, Buiucani. După deschiderea SV, timp de aproximativ 5 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă procesul de votare a fost întrerupt, alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/043 Chișinău, Botanica. După deschiderea SV, timp de aproximativ 10 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă procesul de votare a fost întrerupt, alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/102 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:03-07:06 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă procesul de votare a fost întrerupt, alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/111 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:00-07:08 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/080 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:02-07:08 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/160 Chișinău, Ciocana. În intervalul 07:00-07:05 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă alegătorii au așteptat remedierea problemei.
Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor etc.) – 51 cazuri. În situația în care SIAS Alegeri devine nefuncțional, pot apărea blocaje în procesul de înregistrare a alegătorilor, care se prezintă la vot. Rolul acestui sistem este inclusiv de a preveni votarea multiplă.
- SV 1/278 Chișinău, Bubuieci. În incinta secției de votare, la deschidere nu lucra SIAS. Potrivit observatorului, la 7:06 sistemul a devenit funcțional.
- SV 26/01 Rezina. În intervalul 07:02 – 07:07 a dispărut conexiunea la internet, din care cauză SIAS Alegeri nu era funcțional. Un alegător a fost înregistrat pe suport de hârtie. După timpul respectiv, conexiunea a fost restabilită.
- SV 12/010 Criuleni, Cimișeni. La deschiderea SV SIAS Alegeri nu funcționa din cauza lipsei internetului. Ambele calculatoare nu se conectau la internet, peste ceva timp (circa 10 minute) doar unul s-a conectat.
- SV 01/086 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:01 – 07:10 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. Alegătorii au fost înregistrați pe suport de hârtie.
- SV 01/110 Chișinău, Buiucani. După deschiderea SV, de la 07:05, timp de aproximativ 10 minute, a dispărut conexiunea la internet, din care cauză SIAS Alegeri nu era funcțional. În această perioadă procesul de votare a fost întrerupt. După restabilirea conexiunii la internet, procesul de votare a început.
- SV 01/257 Chișinău, Durlești. La ora 7:08 nu a funcționat SIAS Alegeri timp de 4 minute. Operatorii au scris pe foaie 2 persoane în acest timp, iar restul au așteptat până s-a rezolvat problema.
- SV 10/049 Căușeni, Zaim. Cel puțin până la momentul raportării (7:04) SIAS Alegeri nu funcționează. Operatorii notează datele alegătorilor manual și permit alegătorilor sa voteze.
- SV 29/03 Soroca. După deschiderea SV, SIAS Alegeri nu a fost posibil de accesat timp de 15 minute. Procesul de votare nu a fost întrerupt, datele alegătorilor fiind înregistrate pe suport de hârtie. La ora 7:15 SIAS Alegeri a început să funcționeze.
- SV 29/10, Soroca. SIAS „Alegeri” a fost nefuncțional timp de trei minute, între orele 07:06 și 07:09. În această perioadă alegătorii veniți la BESV au fost nevoiți să aștepte în rând până la remedierea situației.
- SV 01/032 Chișinău, Botanica. După deschiderea SV, timp de aproximativ 10 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă procesul de votare a fost întrerupt, alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 01/001 Chișinău, Botanica. După deschiderea SV, timp de 8 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă cei 10 alegătorii au fost înscriși pe hartie si li s-a permis sa voteze.
- SV 01/258 Chișinău, Durlești. Odată cu deschiderea secției de votare (ora 07:00) operatorii SIAS au observat că nu este conexiune la internet, i-au programul SIAS alegeri nu funcționa, în jur de 10 minute după deschidere. După care a fost restabilită conexiunea și SIAS a funcționat.
- SV 21/06 Ialoveni. La deschiderea SV, la un operator SIAS Alegeri s-a întrerupt conexiunea la internet pe o perioadă de aproximativ 6 minute.
- SV 02/19, Bălți. La deschiderea SV și venirea primilor alegători, operatorii SIAS „Alegeri” au depistat că nu funcționează sistemul informațional. Președintele BEVS a contactat programatorii și în câteva minute problema s-a soluționat. La momentul dat sistemul informațional funcționează.
- SV 36/05 UTAG, Comrat. În intervalul 7:00-7:06, SIAS Alegeri nu a funcționat. Procesul de votare nu a fost întrerupt, alegătorii fiind înregistrați pe suport de hârtie.
- SV 36/12 UTAG, Comrat. La deschiderea SV, operatorii nu aveau conexiune la internet și, respectiv, nu era funcțional SIAS Alegeri. În cazul unui operator conexiunea a fost restabilită la 07:07, iar în cazul celui de-al doilea – 7 minute mai târziu. În toată această perioadă alegătorii au fost înregistrați pe suport de hârtie.
- SV 01/299 Chișinău, Trușeni. În incinta secției de votare la ora 07:00, la deschidere operatorii SIAS nu au puterea accesa programul pentru înregistrarea alegătorilor, timp de câteva minute. Au fost 2 alegători care au fost înscriși pe o foaie.
- SV 01/301 Chișinău, Trușeni. La deschidere SV, operatorii SIAS nu se puteau conecta la SIASA, erau deficiențe de conectare, după mai multe încercări și în jur de 7 minute s-a restabilit conexiunea. Alegătorii așteptau în rând.
- SV 01/304 Chișinău, Condrița. SIAS Alegeri nu funcționa la deschidere, după câteva minute operatorii au reușit să se conecteze timp de 5 minute. Alegătorii așteptau în rând.
- SV 24/03 Ocnița. De la deschiderea SV, operatorii nu aveau acces la internet. După o resetare a echipamentului, la un operator s-a conectat SIAS Alegeri, nu însă și la al doilea, care nici până la 7:20 nu a reușit să se conecteze la SIAS Alegeri.
- SV 24/28, Ocnița, Mihălășeni. La 07:14 a fost semnalat că de la începerea procesului de alegeri, prin SIAS „Alegeri” au putut fi înregistrați pentru a vota doar trei persoane. La moment problema cu SIAS „Alegeri” încă nu a fost soluționată (se lucrează), iar alegătorii sunt rugați să aștepte la intrare. Problema persista și până la 07:45.
- SV 06/018, Briceni, Corjeuți. În intervalul orelor 7:05 – 7:10 nu a funcționat internetul și nu a fost acces la SIAS Alegeri Alegătorii au așteptat până la remedierea problemei.
- SV 01/101 Chișinău, Buiucani. După deschiderea SV, timp de 5 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri. În această perioadă alegătorii au așteptat remedierea problemei.
- SV 31/07, Șoldănești, Climăuții de Jos. La 07:00 a fost semnalat că SIAS „Alegeri” nu a funcționat de la deschiderea SV până la 07:13. Au fost deficiente tehnice din cauza internetului. Președintele BESV a luat legătură cu suportul tehnic care au consultat-o cu pașii pentru înlăturarea problemei. După restartarea repetată a SIAS „Alegeri”, acesta a început să funcționeze. Alegătorii au așteptat înlăturarea problemei tehnice, apoi au votat.
- SV 07/021, Cahul, Baurci-Moldoveni. La ora 7.00 a fost pană de internet la ambele calculatoare de la operatorul Moldtelecom, după care fost conectat prin cartela Moldcell. După 6 minute a revenit legătură la internet Moldtelecom. Alegătorii așteptau în rând.
- SV 24/01 Ocnița. De la deschiderea SV, timp de aproximativ 5 minute, nu a funcționat SIAS Alegeri. Problema a fost soluționată după resetarea echipamentului.
- SV 28/27, Sîngerei, Copăceni. La 07:20 a fost semnalat că SIAS „Alegeri” a fost nefuncțional pentru 3-4 minute. Alegătorii așteptau rezolvarea deficiențelor. După apelarea responsabilului raional a fost restabilită funcționalitatea sistemului și s-a reluat votarea.
- SV 23/15, Nisporeni, Brătuleni. La 07:00 a fost semnalat că nu funcționează internetul în cadrul SV și corespunzător nici SIAS „Alegeri”. Problema s-a soluționat în 5 minute, iar în timpul dat nu au fost alegători în SV.
- SV 32/08, Ștefan Vodă, Carahasani. La 07:00 a fost semnalat faptul că de la deschiderea SV până la 07:07, nu a funcționat SIAS „Alegeri”. Operatorii SIAS „Alegeri” au înscris pe foaie alegătorii care au venit să voteze și nu a fost stopat procesul de votare.
- SV 11/030, Cimișlia, Ivanovca Nouă. Imediat după deschidere, a dispărut conexiunea internet pentru circa 4 minute, fiind restabilită.
- SV 16/47, Edineț, Tîrnova. La ora 07:00, la apariția primului alegător, s-a constatat că SIAS nu funcționa. Primii 2 alegători au fost înregistrați pe format de hârtie și li s-a permis să voteze. Președinta BESV a intervenit pentru a soluționa problema, contactând persoanele responsabile de acest serviciu. Problema a fost rezolvată în jurul orei 07:15.
- SV 16/23, Edineț, Ruseni. De la deschiderea secției de votare, ambele calculatoare destinate utilizării SIAS nu au funcționat. Problema a fost depistată când primul alegător s-a prezentat la operatorul SIAS. La ora 07:10, unul dintre calculatoare a fost conectat la SIAS Alegeri, permițând reluarea parțială a procesului de înregistrare a alegătorilor. Totuși, al doilea calculator a rămas neconectat.
- SV 01/043 Chișinău, Botanica. După deschiderea SV, timp de 10 minute, operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 20/02, Hîncești. La 07:01 a fost semnalat că la deschiderea SV primii alegători nu trec înregistrarea la operatori. Președintele BESV a comunicat că SIAS „Alegeri” are deficiențe de funcționare. Activitatea sistemului informațional a fost restabilită la 07:12. Până atunci au fost prezenți 6 alegători. Alegători care au fost prezenți în timpul defecțiunii au fost înscriși pe foaie apoi introduși in sistemul SIAS „Alegeri”.
- SV 11/025, Cimișlia, Gura Galbenei. De la ora 07:07-07:13 au existat defecțiuni in activitatea SIASA. În această perioadă de timp alegătorii au așteptat în rând până s-a rezolvat problema.
- SV 01/104 Chișinău, Buiucani. După deschiderea SV, timp de aproximativ 10 minute, unul dintre operatori nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 28/17 Sîngerei, Bilicenii Vechi. De la 07:00 până la 07:05, au fost deficiențe cu SIAS „Alegeri”. În această perioadă de timp, alegătorii au așteptat până s-a rezolvat problema.
- SV 13/002, Dondușeni. La deschiderea SV la ora 07:00, un operator SIAS nu avea acces la internet. Președintele BESV s-a implicat în rezolvarea situației, iar problema a fost remediată la ora 07:11.
- SV 29/24, Soroca, Cosăuți. La 07:01 a fost semnalat că după declararea deschiderii SV, au fost înregistrate anumite deficiențe cu SIAS „Alegeri”, acesta blocându-se timp de 5-7 minute. Ulterior problema s-a remediat.
- SV 14/031, Drochia, Pelinia. La ora 07:08, președintele BESV a fost observat discutând cu un operator SIAS despre indisponibilitatea sistemului în acel moment. În urma acestei situații, au încercat să restabilească programul. La ora 07:16, procesul a fost reluat.
- SV 14/038, Drochia, Sofia. La deschidere SIAS nu a funcționat timp de circa 10 minute, intre orele 07:00 și 07:10.
- SV 01/102 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:03-07:06 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 01/035 Chișinău, Botanica. În intervalul 07:07-07:15 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 28/59, Sîngerei, Sîngereii Noi. De la 07:00 până la 07:10 nu a funcționat SIAS „Alegeri”. Președintele BESV a reacționat prompt și a alegătorii au fost înscriși pe o foaie, iar ulterior introduși în sistem.
- SV 18/19, Florești, Coșernița. De la deschiderea SV până la ora 07:09 nu a funcționat SIAS Alegeri.
- SV 01/273 Chișinău, Băcioi. La ora 07:01, imediat după declararea deschiderii secției de votare operatorii nu au putut accesa SIAS Alegeri. Problema a fost remediată la 07:06. Un alegător a plecat pentru că nu reușea la autocar.
- SV 01/111 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:00-07:08 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 01/259 Chișinău, Durlești. La ora 7;04 în incinta secției de votare au fost deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri. Către 7:07 problema s-a remediat. Alegătorii așteptau în rând.
- SV 01/080 Chișinău, Buiucani. În intervalul 07:02-07:08 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 01/160 Chișinău, Ciocana. În intervalul 07:00-07:05 operatorii nu s-au putut conecta la SIAS Alegeri.
- SV 29/50 Soroca, Rublenița. Între 07:01 și 07:05 au fost deficiențe în funcționarea SIAS „Alegeri”. Această problemă s-a manifestat la sosirea primului alegător. Sistemul a fost restartat și ulterior a funcționat normal. Alegătorii prezenți au fost nevoiți să aștepte în această perioadă.
Deficiențe în listele electorale – 2 cazuri.
- SV 30/06, Strășeni. La 07:33 în incinta SV a venit un alegător, care după verificarea de către operatorul SIAS „Alegeri”, s-a constatat că acesta figura fără reședință. În buletinul de identitate al alegătorului era indicată adresa arondată a BESV-ui la care s-a prezentat. Secretarul BESV l-a înscris în lista suplimentară.
- SV 16/3, Edineț. În incinta secției de votare , la ora 07:58, s-a prezentat un alegător care nu era înregistrat în listele electorale, fiind identificate discrepanțe între adrese. Secretarul BESV a înregistrat alegătorul în lista suplimentară de alegători.
Amintim că, Promo-LEX a pus la dispoziția cetățenilor o adresă de e-mail și un număr de telefon la care vor putea semnala anumite nereguli ale procesului electoral. În situația în care ați fost martorii unei situații mai puțin obișnuite, vă îndemnăm să ne contactați la adresa: sesizare@promolex.md sau la numărul de telefon: 068 43 83 23, valabil și pentru Viber, Telegram sau Whatsapp.