Școlile din Republica Moldova au cheltuit deja toți banii alocați pentru întreținere, din cauza facturilor pentru căldură, care s-au majorat de trei ori. Asta deoarece Guvernul a aplicat aceeași formulă de calcul ca și anul trecut, atunci când a format bugetele, chiar dacă știa că urmează scumpiri și că acești bani nu vor fi suficienți. Despre acest lucru a vorbit președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a atenționat că, dacă autoritățile centrale nu interveni și nu vor revizui bugetele, instituțiile de învățământ riscă să-i sisteze activitatea.
Într-un live pe Facebook, Dinu Țurcanu s-a arătat indignat de faptul că guvernarea nu a anticipat această criză nu a întreprins nimic pentru a o preveni.
„Anul trecut, când guvernarea căuta să se justifice pentru problemele care urmau și cu care ne confruntăm astăzi, noi, Consiliul Raional Orhei, anticipând dezastrul care vine, am căutat soluții pentru ca facturile să poată fi plătite. Neavând niciun sprijin din partea guvernării, am optimizat anumite cheltuieli în școli și am asigurat plata pentru căldură până în luna ianuarie”, a menționat șeful administrației raionale din Orhei.
Potrivit lui, diferența dintre facturile pentru căldură în școli, din 2021 și 2022, este de trei ori mai mare, mai exact, anul trecut, cheltuileile au fost de șase milioane de lei, iar în acest an au ajuns la 18 milioane.
„Atunci când autoritățile centrale au format bugetul pentru 2022, formula de finanțare a școlilor a rămas aceeași, chiar dacă știau că doar facturile pentru căldură vor crește de trei ori, iar lipsa acestor bani ne va pune pe toți în situația să luăm de la gura copiilor. Prin optimizări, au fost alocate suplimentar, la cele 6 milioane de lei planificate pentru facturile la caldură, alte 4 milioane de lei și am acoperit cum am putut această diferență până în luna ianuarie curent. Cu toate acestea, astăzi, școlile din raionul Orhei, mai exact jumătate din ele, nu mai au bani pentru a acoperi cheltuielile pentru luna februarie. Dar mai avem luna martie, vom vedea cum va fi și aprilie, avem noiembrie, avem decembrie. Toți banii au fost deja cheltuiți”, a spus președintele raionului.
În context, el a accentuat că, astăzi, școlile își pot permite să suporte doar o parte din facturile pentru căldură, nu și alte cheltuieli, cum sunt energia electrică și alte necesități de bază ce țin de dezvoltarea școlilor și a procesului educațional.
„Tragem acest semnal de alarmă și lansăm un avertisment celor care și-au asumat ca formula de calcul să fie aceeași. Dacă noi, în noiembrie, știam ce va urma, ei cum de n-au știut? În scurt timp, voi prezenta un document oficial, cu toată statistica, pentru a descrie, punct cu punct, cum au evoluat prețurile și cum a reacționat Consiliul Raional Orhei. Acest avertisment este bazat pe grijă, pe compasiune, pe responsabilitate și va fi depus la Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor. Am ajuns astăzi să comunicăm cu autoritățile centrale prin cancelarii, pentru că cei de la Guvern nu au timp să comunice cu noi, nici măcar prin telefon”, a conchis președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.
sursa: or.md