
Ieri, 24 aprilie 2025, la inițiativa Chișinăului, la sediul din orașul Chișinău al Misiunii OSCE în Moldova, în format de videoconferință, a avut loc prima ședință a Grupurilor de lucru pentru educație din anul curent, cu participarea experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.
Pentru asigurarea identificării soluțiilor viabile pe marginea problemelor incluse în agendă, suplimentar la experții din partea Ministerului Educației și Cercetării, la reuniune au fost invitați reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, Asociației Promo-LEX, precum și directorii celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba romană din regiunea transnistreană.
În pofida abordării deschise și constructive manifestate de către experții din partea Chișinăului în procesul de organizare și desfășurare a ședinței, în debutul acesteia reprezentanții Tiraspolului au avut tentativa de a bloca ședința grupurilor de lucru, sub pretextul participării la întrunire a reprezentantului Asociației Promo-LEX, care a fost invitat în calitate de expert în domeniul drepturilor omului, având în vedere importanța expertizei Asociației și implicării experților acesteia în discuțiile privind problemele educaționale și drepturile copiilor în regiunea transnistreană pentru identificarea soluțiilor echitabile și durabile.
Refuzul categoric de a continua ședința în prezența reprezentantului Promo-LEX, recurgând la pretexte nefondate, denotă tentativa de obstrucționare de către Tiraspol a activității grupului de lucru sectorial și constituie o încercare evidentă de a submina dialogul din domeniul educației, precum și de a deturna procesul de soluționare a subiectelor de interes de pe agenda propusă de Chișinău. Abordarea manifestată de către exponenții Tiraspolului contravine principiilor fundamentale ale drepturilor omului și subminează eforturile privind realizarea unui dialog constructiv în vederea soluționării problemelor existente în domeniul educației și protecției minorilor.
În cadrul dialogului discuțiile s-au focusat pe subiectul restabilirii dreptului de proprietate a Ministerului Educației și Cercetării asupra edificiilor Liceului Teoretic „Evrica” și a terenului aferent acestora, amplasate în orașul Rîbnița, în scopul implementării unui plan de reabilitare durabilă a clădirilor afectate, potrivit prevederilor legislației Republicii Moldova, și asigurarea ulterioară a unui proces educațional, în conformitate cu standardele naționale și europene în domeniu.
De asemenea, în cadrul ședinței de către reprezentanții Chișinăului a fost abordat subiectul ce ține de acțiunile ilegale ale structurilor de la Tiraspol privind obligarea luării la evidența militară a elevilor din instituțiile de învățământ cu predare în limba romană din regiune. În context, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului a adus la cunoștință recentele sesizări înregistrate pe subiectul citării tinerilor cetățeni ai Republicii Moldova pentru punerea ilegală la evidența militară, precum și forțarea acestora de a se înrola în serviciul militar în structurile din regiune.
Pe parcursul reuniunii au mai fost discutate subiecte ce vizează încadrarea elevilor din stânga Nistrului în spațiul educațional al Republicii Moldova și, respectiv, în Spațiului European al Învățământului Superior, în conformitate cu Procesul de la Bologna. Concomitent, experții din partea Chișinăului au informat despre acțiunile întreprinse de către instituțiile de resort în vederea asigurării dreptului la educație în limba maternă pentru tinerii din stânga Nistrului și accesul la studii în instituțiile de învățământ superior, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele țării. În context, reprezentanții Tiraspolului au fost informați încă odată despre întreg spectrul de măsuri specifice realizate de către autoritățile de la Chișinău, în vederea facilitării accesului la studii pentru tinerii din stânga Nistrului, inclusiv oferirea posibilității continuării studiilor peste hotarele țării.
Experții au convenit asupra menținerii unui dialog continuu și manifestarea unei abordări constructive în procesul de soluționare a problemelor existente în domeniul educațional.
Chișinăul își reafirmă angajamentul față de respectarea principiilor de transparență, legalitate și incluziune și condamnă orice tentativă de manipulare sau tergiversare a procesului de negocieri.