Rapperul Kapushon, alături de voluntarii anticorupţie şi angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), vor desfăşura pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2019 o campanie de informare în mai multe licee şi universităţi din ţară. Studenţii şi elevii vor viziona videoclipul piesei „Dacă ai dat, dacă ai luat”, semnată de Kapushon, informează PROVINCIAL.
Totodată, tinerii vor avea posibilitatea să discute cu ofiţerii anticorupţie şi să afle cum să acţioneze atunci când cineva oferă sau cere mită. Campania se desfăşoară cu sprijinul PNUD, în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”.
Ion Pruteanu, şef de direcţie la Centrul Naţional Anticorupţie, a menţionat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că prin această campanie CNA şi PNUD şi-au propus să sensibilizeze oameni: „Scopul nostru este să informăm tinerii despre riscurile şi consecinţele grave ale corupţiei. Nu ne-am propus să aruncam săgeţi în anumite domenii şi să arătăm că unele sunt mai corupte decât altele. Scenariul videoclipului este bazat pe nişte istorii umane, care se pot întâmpla atunci când oamenii uită să fie integri”, a spus Ion Pruteanu.
La rândul său, Kapushon a menţionat că ideea acestei piese muzicale a apărut acum câţiva ani, după ce a asistat la câteva instruiri anticorupţie organizate de ofiţerii CNA. „Majoritatea reacțiilor din partea fanilor mei la acest cântec au fost pozitive. Din proprie experiență știu că, de obicei, piesele sociale nu au un impact foarte mare. Publicul meu este preponderent tineretul și așteaptă piese de distracție sau melodii de suflet. Acestea prind cel mai bine. Dar în cazul acestui proiect muzical este un impact mai mult decât pozitiv. Succesul se datorează atât piesei, cât și videoclipului”, a spus cântăreţul.
Campania de comunicare pentru tineri se va desfăşura in instituţiile de învăţământ în care studiază voluntarii anticorupţie – în Chişinău, Orhei, Bălţi şi Soroca.
Piesa „Dacă ai dat, dacă ai luat”, semnată de rapperul Kapushon, este un manifest muzical împotriva corupţiei. Unul din personajele acestui spot social este un șofer din vina căruia se produce un accident rutier, provocând vătămarea gravă a unei persoane. Un alt personaj este un student care face parte dintr-o schemă coruptă prin care sunt cumpărate notele la examene. La filmarea videoclipului au luat parte voluntarii anticorupţie. Spotul a înregistrat numai în primele 24 de ore zeci de mii de vizualizări pe reţelele de socializare.
Dina Roșca