Ce înseamnă transparența bugetară? Cum pot fi gestionate eficient finanțele publice locale? Cum se pot implica cetățenii la procesul bugetar? Sunt doar câteva din subiectele instruirii „Administrații publice eficiente cu bugete transparente?”, care a avut loc în municipiul Cahul, informează Provincial.
Evenimentul, care a adunat peste 30 de specialiști din administrația publică și aleși locali, a fost desfășurat în cadrul proiectului „Bugete fără secrete“. Proiectul este realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
„Toate activitățile noastre sunt realizate cu banii publici. Respectiv, transparența este foarte importantă nu doar pentru procesul bugetar, dar și în general pentru activitatea unei administrații publice eficiente”, a menționat Tatiana Romaniuc-Mititelu, viceprimara municipiului Cahul.
Pe parcursul instrurii, juristul Viorel Pârvan și doctorul în economie, Angela Boguș au descris etapele procesului bugetar și au vorbit despre transparența procesului de adoptare a deciziilor cu privire la bugetul local. De menționat că în Republica Moldova a fost introdus recent în practică un nou sistem de formare a bugetelor pentru autoritățile publice locale, menit să eficientizeze gestiunea banilor publici. „Înțelegerea corectă a importanței acestui sistem, precum și a faptului că stabilirea priorităților și utilizarea resurselor financiare disponibile vor aparține exclusiv autorităților publice locale, efectiv ar permite creșterea performanței autorităților publice locale”, a spus în acest sens, Angela Boguș.
„Formatorii au reușit să descrie întreg procesul bugetar: de la inițierea bugetului și până la implementarea și chiar monitorizarea executării bugetare. Foarte interesante mi-au părut studiile comparative și exemplele de bune practici. Aceste bune practici pot fi luate în considerare pentru a îmbunătăți și a atrage societatea civilă în procesul bugetar”, consideră Snejana Brînză, specialistă în economie, planificare, achiziții publice și dezvoltare comunitară în cadrul Primăriei municipiului Cahul.
Primăria municipiului Cahul se află pe locul trei în topul celor mai transparente autoritățile publice locale din Republica Moldova potrivit clasamentului de transparență a IDIS „Viitorul”, cu 62 de puncte din 100. În ce privește bugetarea, municipiul Cahul a acumulat anul trecut 83 de puncte din 100, ocupând ce-a de-a două poziție la acest criteriu. Respectiv, proiectele de buget sunt supuse consultările publice, iar pe pe pagina web a Primăriei municipiului Cahul sunt disponibile bugetele pentru cel puțin ultimii trei ani consecutivi, cât și rapoartele anuale privind executarea bugetului municipal.
Dina Roșca