
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat astăzi, 2 aprilie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP), Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Apărării (MA) încheiate la 31 decembrie 2023, aprobat prin Hotărârea CCRM nr. 34 din 25 iunie 2024.
Constatările și recomandările de audit au fost prezentate de Natalia Trofim, membră a Curții de Conturi și responsabilii de audit.
În anul 2023, Ministerul a executat cheltuieli în sumă totală de circa 2,2 miliarde lei, precum și a administrat patrimoniu public în valoare totală de circa 4,2 miliarde lei. Componența rapoartelor financiare consolidate ale MA includ situațiile financiare pentru 19 instituții subordonate ministerului.
De menționat, că Curtea de Conturi a exprimat opinie cu rezerve asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Apărării pentru exercițiul bugetar încheiat la 31 decembrie 2023. Opinia a fost influențată de faptul că MA nu a reflectat în evidența contabilă terenurile şi clădirile transmise în gestiunea economică a întreprinderilor de stat, în valoare de 21,3 milioane lei. Ca urmare, valoarea raportată a soldului grupei de conturi „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării” a fost subevaluată cu 21,3 milioane lei.
Totodată, MA nu s-a conformat prevederilor Legii nr.29 din 05.04.2018 și ale Legii nr.246 din 22.11.2017 în ce privește capitalul social și componența bunurilor depuse în acesta. Auditorul a fost limitat în obținerea probelor de audit suficiente și adecvate cu referire la valoarea și componența bunurilor transmise în capitalul social al întreprinderilor de stat. Nedeținând lista exhaustivă a bunurilor transmise în capitalul social al întreprinderilor de stat, ministerul a recunoscut valoarea declarată de 22,4 mil. lei, care nu poate fi validată.
Curtea de Conturi a relatat și despre unele carențe, care nu au influențat opinia de audit, dar implică neconformitatea activității de înregistrare și administrare a patrimoniului cu legile și reglementările relevante:
- Ministerul nu a asigurat înregistrarea obligatorie a drepturilor patrimoniale în Registrul bunurilor imobile a 98 de bunuri imobile (clădiri și construcții speciale), care sunt contabilizate la valoarea de 260,63 mil. lei, a 2 încăperi izolate (apartamente care nu au fost privatizate) și a 6 loturi de teren, cu suprafața totală de 957,67 ha, contabilizate la valoarea de 68,23 mil. lei;
- nu au fost întreprinse măsuri, prevăzute în cadrul normativ, pentru excluderea din evidența contabilă a 101 bunuri imobile avariate în valoare de 5,44 mil. lei;
- Ministerul, pe parcursul mai multor ani nu s-a conformat prevederilor legale, conform cărora, terenurile proprietate publică de stat urmau a fi transmise în administrare către Agenția Proprietății Publice (APP). Astfel, deși, Ministerul Apărării gestionează 67 loturi de teren cu suprafața de 3309,9 ha, în valoare de 1,2 mld. lei, transmiterea lor către APP prin actul de primire – predare nu a avut loc;
- auditul a atenționat asupra tergiversării procesului de reorganizare a întreprinderilor de stat a căror fondator este Ministerul Apărării. Deși, încă în anul 2004 urma să fie realizată reorganizarea prin fuziune a ÎS „CCM Vichi” cu ÎS „Aeroportul International Mărculești”, al cărui fondator la acel moment era Ministerul Apărării, cu efectuarea înscrisurilor respective în Registrul unităților de drept, radierea ÎS „CCM Vichi” din acest registru nu a avut loc;
- nu a fost definitivată nici reorganizarea a două întreprinderi de stat într-o singură instituție publică, inițiată încă în anul 2018. Astfel, conform Hotărârii Guvernului nr. 698/2018, două întreprinderi de stat, al căror fondator este Ministerul Apărării, urmau a fi reorganizate prin absorbție și, respectiv, transformate în Instituția Publică „Centrul de pregătire a specialiștilor și de suport al Armatei Naționale”.
Pentru remedierea iregularităților depistate au fost înaintate 11 recomandări cu termen de realizare de 6 luni, din care Ministerului Apărării au fost înaintate 9 recomandări și 2 recomandări pentru implementare în comun cu Agenția Proprietății Publice. Conform evaluărilor preliminare ale auditului, recomandările care urmau a fi implementate în comun cu Agenția Proprietății Publice, aferente transmiterii terenurilor către Agenție și completarea Anexelor la Hotărârea Guvernului nr.161/2019. nu au fost implementate. Concomitent, din 9 recomandări înaintate către MA, 1 – este integral implementată, 4 – parțial implementate, nivelul mediu de implementate constituind 33,3%.