În acest weekend, în data de 29-30 aprilie curent campania națională de promovare și susținere a turismului intern #NeamPornit a ajuns în UTA Găgăuzia. Pe agenda vizitei au fost localitățile: Copceac, r. Ceadîr-Lunga, municipiile Comrat și Ceadîr-Lunga.
Vizita a început în municipiul Comrat, acolo unde în parcul central al orașului au înflorit pomii de Sakura, de origine japoneză, aceștia pot fi admirați o perioadă foarte scurtă.
A urmat satul Copceac, r. Ceadîr-Lunga, unul dintre cele mai mari sate din Republica Moldova cu o populație de peste 9 mii de locuitori, având foarte multe obiective turistice de vizitat.
În cadrul vizitei de documentare, în satul Copceac au fost descoperite și promovate următoarele destinații turistice:
- Muzeul de Istorie și Etnografie din localitate, locul în care istoria, cultura și obiceiurile găgăuze sunt păstrate și promovate prin exponatele din instituția muzeală. Muzeul a fost inaugurat în luna decembrie anul trecut;
- Lăcașul sfânt din localitate, fiind un complex de edificii: biserica veche, ce datează din 1821 cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, biserica în construcție cu hramul ,,Nașterea Domnului”, temelia căruia s-a pus în anul 2009. Pe lângă biserica din localitate activează o școală duminicală, unde copiii vin să studieze religia, dar și cursuri extra-școlare precum: pictura, muzica, meșteșugărit, fotografie;
- Monumentul lui Mihail Ciachir, preot, istoric şi scriitor, cel care pentru prima dată a început a scrie lucrări în limba găgăuză inclusiv literatură religioasă;
- Izvorul de la marginea satului, care e și monument hidrologic luat sub protecție de stat;
- Parcul din localitate, care este amenajat de curând, locul unde au loc cele mai importante evenimente ale satului cu implicarea comunității;
- De asemenea, în sat aveți posibilitatea să serviți masa într-un local deschis recent, iar pe lângă bucatele tradiționale degustați și pizza cu baur, care se gătește doar în această regiune.
În municipiul Ceadîr-Lunga, în data 30 aprilie, echipa #NeamPornit a vizitat două muzee: primul dintre acestea este Muzeul de Istorie și Etnografie al orașului, fondat în 1969. Muzeul este dotat cu 4 săli de expoziție permanente despre etnografie, istoria poporului găgăuz și istoria orașului. Iar cea de-a doua instituție muzeală este un muzeu privat, cu o colecție impresionantă de diferite tipuri de exponate. De asemenea, a fost vizitată ferma de cai ,,At Prolin”, fondată în anul 1984. Direcția de conducere a fost creșterea cailor din rasa de trap Oryol.
În cele de urmă a fost vizitat Complexul etno-turistic Park Hakikat, un loc unic, care conține o mare colecție de articole de uz casnic găgăuz, dintre care unele au fost găsite într-un singur exemplar.
De asemenea, în orașul Ceadîr-Lunga există un magazin de suvenire specifice regiunii.
Campania națională #NeamPornit este susținută de Ministerul Culturii și Agenția de Investiții, destinată promovării și susținerii produsului turistic național.