Rezultatele monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului în opt raioane ale țării au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov.
Voluntarii Ministerului Educației și Cercetării au ajuns în total în 185 de instituții de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Drochia, Rezina, Șoldănești. În același timp, au fost reevaluate 30% din totalul testelor la fiecare disciplină de examen pentru fiecare instituție de învățământ din cele opt raioane. În total au fost reevaluate 4140 de teste în cadrul a cinci Comisii Republicane de Reevaluare. Raioanele monitorizate au fost selectate în urma unei evaluări care a arătat diferențe mari între rezultatele examenelor de clasa IX și cele de bacalaureat.
„O primă concluzie a monitorizării este că în unele comisii raionale de evaluare au rămas în continuare vechile practici defectuoase de evaluare a testelor de examen. S-au constatat cazuri în care nota a fost mărită nejustificat cu 2-3 puncte. Totodată, în unele raioane precum Cimișlia, Șoldănești, Drochia, Comisiile Raionale de Evaluare au respectat în mare parte prevederile regulamentului privind organizarea examenelor, iar profesorii evaluatori au aplicat corespunzător baremul de corectare. La polul opus sunt raioanele Cahul, Rezina, Dubăsari, unde am constatat diferențe mari dintre punctajele acordate de către Comisiile Raionale de Evaluare și Comisiile Republicane de Reevaluare”, a spus Dan Perciun.
Potrivit Liliei Ivanov, din 4140 de teste reevaluate 3189 (sau cca 77 %) au rămas cu nota neschimbată. În cazul a 656 de teste reevaluate (sau cca 16%) nota a fost micșorată cu o unitate, iar pentru 39 de teste nota a fost micșorată cu două unități. Totodată, într-un caz nota a fost micșorată cu 3 unități (de la nota „5” la nota „2”). De menționat că, în cazul a 244 de teste (sau cca 6%) Comisia Republicană de Reevaluare a majorat cu o unitate notele acordate de Comisia Raională de Evaluare. Pentru 9 teste nota a fost majorată cu două unități.
„Toleranța zero față de corupție la examenele de absolvire a gimnaziului este crucială pentru asigurarea unei educații corecte și echitabile. Corupția la examenele naționale subminează încrederea în sistemul educațional și afectează în mod direct șansele reale ale elevilor de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile dobândite. Acum 11 ani, examenul de bacalaureat a fost organizat în premieră, în săli cu supraveghere video. Treptat, practica a fost acceptată și în prezent necesitatea monitorizării la examenul de bacalaureat nu mai este contestată, fiecare candidat având posibilitatea să își demonstreze în mod onest și echitabil cunoștințele obținute în anii de liceu. Această schimbare nu a ajuns, însă, și la nivel de gimnaziu. Avem de recuperat zece ani în care reformele la acest capitol au stagnat.”, a mai spus ministrul.