Zâmbetul ei larg și sincer a reușit să readucă speranța multor pacienți bolnavi de COVID-19 care ajungeau la Spitalul Raional Strășeni. De 30 de ani, Valentina Stolnic activează în calitate de asistentă medicală. Își îndeplinește munca cu dedicație și dăruire, pentru că este convinsă că nu doar medicamentele, dar și cuvintele și atitudinea pot contribui la vindecarea pacienților, informează PROVINCIAL.
Nu vine niciodată supărată la muncă. Lasă toate grijile și necazurile acasă, iar atunci când deschide ușa spitalului din Strășeni, simte o mare responsabilitate. Instituția medicală a devenit a doua sa acasă. Aici, trăiește emoțiile cu o altă intensitate.
„Consider că noi, lucrătorii medicali, trebuie să venim la spital cu gânduri bune, frumoase, ca să le aducem speranță pacienților. Munca pe care o facem nu este deloc ușoară, trebuie să ne înarmăm cu foarte multă răbdare, căci pacienții așteaptă de la noi grijă şi atenţie”, menționează Valentina Stolnic.
Asistenta medicală recunoaște că cea mai dificilă i-a părut ziua în care instituția medicală a început să trateze pacienţi bolnavi de la COVID-19. A făcut parte din echipa de lucrători medicali care a acordat asistentă medicală primului pacient infectat din raion, care a ajuns la spitalul din Strășeni.
„Nu o să uit niciodată primul pacient, mai ales momentul în care trebuia să ne echipăm. Chiar dacă am fost instruiți, a fost complicat. Toată echipa a fost stresată. Era ceva nou, despre care se știa foarte puțin. Dar, în pofida la toate, am intrat la el cu zâmbetul pe buze, așa încât pacientul să nu simtă că nouă ne este frică”, afirmă asistenta medicală.
Valentina Stolnic nu credea că virusul va provoca atâta suferință și sufocare. „Dacă noi, în trecut, credeam că gripa aviară sau Ebola sunt boli care se tratează dificil, acum ne-am convins că SARS-CoV-2 este mult mai greu de învins. Pentru unii pacienți această experiență este foarte complicată. Dar și pentru noi, lucrătorii medicali, este destul de dificil. E greu să vezi cum oamenii suferă. Ei se uită în ochii noștri speriați și așteaptă să-i încurajăm, să le dăm doar vești bune. Este atâta durere în privirea lor, dar și atâta speranță”, mărturisește dna Stolnic.
Asistenta medicală regretă că după nouă luni de pandemie, încă foarte mulți oameni nu cred în existența acestui virus. „Îmi pare rău că foarte mulă lume pune la îndoială existența noului coronavirus și, în loc să se protejeze, neglijează recomandările atât de necesare. Împreună cu echipa de medici şi asistenţi medicali din spitalul raional Străşeni am reuşit să tratăm peste 400 de pacienţi. Din primăvară suntem într-un război cu un inamic necruţător. Luptăm din toate puterile pentru a ajuta pacienții să se întoarcă sănătoși acasă, la familiile lor”, spune asistenta medicală.
Doina Munteanu