Conducerea raionului Ialoveni, în colaborare cu autoritățile medico-sanitare publice vin cu recomandarea și apelul către cetățeni de a procura și consuma ciuperci doar din locurile autorizate, care dețin certificarea corespunzătoare ce atestă inofensivitatea acestora.
Atenționarea vine în contextul în care în raionul Ialoveni, în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci, printre care în satul Bardar – 2 cazuri, în satul Dănceni – 3 cazuri. Pacienții au fost internați în spital și au primit tratamentul necesar.
Totodată, autoritățile, îndeamnă ca la apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci să apelați imediat numărul de urgență 112 și solicitați asistența medicală urgentă. Până la sosirea echipei medicale asigurați-vă că persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) la temperatura camerei.
Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci este necesar de respectat următoarele reguli:
- consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
- evitați să culegeți și să consumați ciupercile, din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate și de la gunoișți;
- nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;
- nu includeți în raţia alimentară a copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;
- înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor se aruncă;
- nu se recomandă păstrarea bucatelor gata cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
- ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);
- pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă;
- nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.