Circa 285 de subiecți ai declarării averii și intereselor personale din cadrul autorităților publice locale din republică au fost informați și instruiți pe domeniul integrității, în cadrul campaniei desfășurată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în perioada 23 noiembrie – 24 decembrie 2020 , cu genericul – ”Keep CALM and Local Integritt – Păstrați CALM-ul și Integritatea locală”, informează PROVINCIAL.
Formatorii din cadrul ANI s-au întâlnit cu aleșii locali și funcționarii publici din Chișinău, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, iar alte 14 sesiuni de instruire au fost organizate pentru raioanele din nordul și sudul Moldovei, prin intermediul aplicației online Zoom.
Specialiștii ANI au familiarizat participanții despre modul de completare a declarațiilor de avere și interese personale, reamintind care sunt termenii legali pentru această procedură, dar și sancțiunile aplicate în cazul nerespectării acestora. La fel, aleșii locali au fost informați despre activitatea ANI, cauzele examinate de către inspectorii de integritate și deciziilor luate în privința subiecților.
Un accent aparte s-a pus pe situațiile de conflicte de interese, care sunt admise de către subiecții vizați. În acest context, reprezentanții ANI au reiterat mesajul campaniei de informare, care își propune drept scop diminuarea numărului procedurilor de verificare și control al averilor și intereselor personale, al respectării regimurilor juridice al conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor în rândul aleșilor locali.
Astfel, în cadrul evenimentului de semnare al Acordului de colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), care a avut loc în ziua lansării acestei campanii de informare, Președintele ANI a declarat că instituția își dorește să consolideze eforturile comune cu reprezentanții CALM, în scopul de a sprijini aleșii locali din toată republica, de a-i ghida pe aspectele de soluționare a problemelor de integritate, de a promova standartele din domeniu în administrația publică locală, astfel încât să fie diminuate semnificativ încălcările regimurilor juridice conexe legislației ANI.
În acest scop, ANI a elaborat două spoturi video și peste 2000 de Ghiduri privind conflictele de interese, care au fost repartizate autorităților publice locale din țară. Totuși, în cadrul derulării acestei campanii de informare, reprezentanții ANI s-au confruntat cu lipsa colaborării din partea Consiliilor raionale din Șoldănești, Edineț și a aleșilor locali din UTA Găgăuzia. Reprezentanții autorităților din aceste raioane nu au răspuns la demersurile noastre de organizare a instruirilor online.
ANI va continua să acorde suport și consultanță autorităților publice locale în regim obișnuit, atât la Linia instituțională de informare, precum și prin intermediul Poștei Moldovei și/sau a aplicațiilor online disponibile.
Cristina Pendea