Angajaţii entităţilor silvice teritoriale subordonate Agenţiei „Moldsilva” sunt implicaţi plenar în această perioadă în activităţi de recoltare a seminţelor, ceea ce va permite desfăşurarea calitativă a lucrărilor din pepiniere şi obţinerea puieţilor necesari pentru viitoarele campanii de plantare. Planificarea şi organizarea lucrărilor de recoltare, prelucrare şi pregătire necesară pentru semănat, sunt procese de calitatea cărora depinde faţa viitorului fondului forestier.
“Lipsa fructificaţiei din anii precedenţi şi cantitatea de material de reproducere crescut în pepinierele silvice, a motivat angajaţii din silvicultură să abordeze cu o mai mare seriozitate acest proces şi drept rezultat au fost colectate deja 110000 kg de ghindă din speciile autohtone de stejar pedunculat, gorun şi stejar pufos,” spune agenția.
Totodată, pentru crearea unor arborete diversificate din punct de vedere compoziţional şi utilizării în strictă corespundere cu condiţiile staţionale, s-au recoltat seminţe de diverse specii în cantitate de 6000 kg. Diversitatea acestor seminţe şi specii, vor completa asortimentul de puieţi ce sunt cultivaţi şi îngrijiţi în pepinierele silvice, pentru ca ulterior să revină campaniilor de plantare.
„Acest ritm de muncă şi rezultatele care deja pot fi apreciate, reprezintă un aport considerabil la realizarea ideilor şi proiectului la nivel de ţară cu obiectiv de plantare a 100000 ha de terenuri acoperite cu vegetaţie forestieră în următorii 10 ani,” adaugă „Moldsilva”.
În acelaşi context, silvicultorii se angajează în continuarea şi menţinerea aceluiaşi ritm de implicare la colectarea seminţelor forestiere, în paralel cu tăierile planificate de produse principale şi secundare şi iniţierea lucrărilor de plantare din această toamnă.