În perioada 3-13 octombrie 2022, Ambasadorii UE și ai Statelor Membre, alături de echipa Tinerilor Ambasadori Europeni vor vizita o serie de școli din diverse localități și regiuni ale țării. Vizitele, desfășurate în contextul Anului European al Tineretului, vor implica participarea ambasadorului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks și a Ambasadorilor Statelor Membre ale UE, care alături de Tinerii Ambasadori Europeni vor promova activismul civic în rândul tinerilor – un element esențial pentru o societate democratică și dezvoltarea capitalului uman.
În cadrul acestor vizite, ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova alături de ambasadorii statelor membre UE și Tinerii Ambasadori Europeni vor discuta cu tinerii din Republica Moldova despre oportunitățile oferite de Uniunea Europeană și Statele Membre, cultura și valorile europene, istoria și tradițiile Statelor Membre, beneficiile cooperării Republicii Moldova cu UE, dar și despre Uniunea Europeană ca instituție și mod de funcționare.
Programul vizitelor va include șase localități din diverse regiuni ale țării, printre care:
- Pe 3 octombrie în municipiul Edineț la Liceul Teoretic „Pan Halippa”;
- Pe 4 octombrie în orașul Fălești la Liceul „Ion Creangă”;
- Pe 6 octombrie în municipiul Chișinău la Liceul „Spiru Haret”;
- Pe 7 octombrie în municipiul Comrat la Liceul „Mihai Eminescu”;
- Pe 10 octombrie în orașul Ocnița la Liceul „Mihail Sadoveanu”;
- Pe 13 octombrie în orașul Drochia la Liceul „B.P. Hasdeu”.
„Tinerii sunt cei mai importanți agenți ai schimbării și joacă un rol esențial în construirea unor societăți pașnice și democratice. Prin astfel de evenimente ne dorim să aducem Europa mai aproape de tinerii din Republica Moldova, să le prezentăm cultura, valorile și tradițiile pe care le oferă UE și țările membre și, nu în ultimul rând, să le arătăm că suntem alături de ei prin diversele programe și oportunități pe care le oferim. Odată cu noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la UE, tinerii sunt cei care pot beneficia cel mai mult de pe urma acestor schimbări”, a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.
Participarea și implicarea tinerilor în procesul decizional, social, politic și civic este o prioritate a Strategiei Europene pentru Tineret 2019-2027 și una dintre direcțiile principale de cooperare dintre Comisia Europeană și statele membre UE.
2022 a fost desemnat drept Anul European al Tineretului. Sub egida sloganului „Fă-ți vocea auzită!”, Anul European al Tineretului scoate în evidență rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital.