Agenția de Dezvoltare Regională Nord a demarat procesul de evaluare a Programului Operațional Regional (POR) Nord pentru anii 2022-2024, pregătind astfel terenul pentru o nouă perioadă de programare la nivel regional.
Luni, 30 septembrie curent, în cadrul unei ședințe cu prezență fizică și în format online, ADR Nord a creat o platformă de comunicare pe marginea celui mai important document strategic implementat la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord. În contextul elaborării POR Nord pentru o nouă perioadă, specialiștii ADR Nord au luat act de mențiunile și propunerile participanților la ședință, în mare parte membri ai grupului de lucru implicat acum patru ani în exercițiul de programare regională pentru perioada 2022-2024.
În cadrul întrunirii, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a menționat că POR Nord (2022-2024) este axat pe competitivitate și pe dimensiunea economică a dezvoltării regionale, documentul strategic fiind elaborat ținându-se cont de prevederile legislației naționale din domeniu, dar și din domenii interconectate procesului de dezvoltare regională. Șefa ADR Nord le-a mulțumit membrilor grupului de lucru pentru aportul valoros în procesul de elaborare a POR Nord în vigoare, dar și pentru contribuția la evaluarea acestui document strategic de bază pentru Regiunea de Dezvoltare Nord.
La rândul său, Vlad Ghițu, specialist în monitorizare și evaluare, a trecut în revistă cele mai importante realizări în cadrul POR Nord (2022-2024), prezentând totodată un șir de indicatori de impact, în conformitate cu obiectivele Programului.
În perioada 2022-2024, în POR Nord au fost incluse 42 proiecte regionale, finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), dar și din sursele Uniunii Europene și alte surse externe. Din numărul total de proiecte regionale implementate de ADR Nord, 18 proiecte au fost finalizate, 10 proiecte sunt în proces de implementare, 3 proiecte sunt aprobate spre finanțare, 1 proiect în cadrul căruia recent a fost semnat un contract de antrepriză, 6 proiecte de alimentare cu apă și canalizare în căutare de finanțare. De asemenea, autoritățile publice locale din nordul țării implementează 4 proiecte cu impact regional finanțate de Uniunea Europeană.
Totodată, în perioada de programare 2022-2024, au fost lansate trei programe naționale în domeniul dezvoltării locale cu finanțare din FNDRL: (1) Programul Național „Satul European” (ediția, 2022) – 141 de proiecte implementate în nordul țării, (2) Programul Național „Satul European Expres” (ediția 2023) – 124 de proiecte implementate în nordul țării și (3) Programul Național „Satul European” (ediția, 2024) – sunt semnate contractele de finanțare pentru implementarea proiectelor selectate.
POR Nord (2022-2024) a fost elaborat de ADR Nord cu suportul unui grup de lucru regional specializat, în componența căruia au fost incluși reprezentanți ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, ai administrațiilor publice locale, ai mediului academic, ai sectorului privat și ai societății civile din nordul țării. Acest proces a fost susținut de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Programul este axat pe noua paradigmă de dezvoltare regională, bazată pe sporirea competitivității regionale, pe utilizarea mai bună a potențialului celor mai importante zone urbane cu impact asupra creșterii ocupării forței de muncă și stimulării dezvoltării economice. POR Nord (2022-2024) asigură corespondența dintre Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR) pentru anii 2022-2028 și intervențiile programate la nivelul regiunii. POR Nord este principalul document de programare elaborat la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord.