Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu a participat la lansarea celei de-a doua ediții a ghidului vinurilor bune din Republica Moldova „Fine Wine Guide 2019 – 50 de vinuri bune moldovenești”, informează Provincial.
La eveniment au participat autorul revistei, somelierul Andrei Cibotaru, reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului și partenerii ce au oferit suport la editarea ghidului. Potrivit autorului, ghidul a fost publicat, în premieră, în ediție bilingvă: română și engleză, fiind destinat amatorilor de vin din Republica Moldova, dar și celor din străinătate.
„Publicația conține descrierile a 50 de vinuri de top din Republica Moldova, aranjate într-o selecție non-erarhică. Sunt aproape 25 de crame reprezentate în ghid, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze și roșii. De asemenea, conține informații despre soiurile principale de struguri din Moldova, zonele viti-vinicole, dar și informații despre evenimentele vinicole și turismul eno-gastronomic în Moldova. Ghidul prezintă și o rubrică nouă — „Ambasadorii vinului” — o relatare despre 5 oamenii de succes care promovează vinul moldovenesc peste hotarele țării, în România, Franța, Portugalia sau Japonia” a declarat Andrei Cibotaru.
„Ghidul este un instrument eficient de promovare a produselor vitivinicole și a vinăriilor din țară. Este foarte atractiv, în contextul dorinței noastre de a valorifica patrimoniul de material vitivinicol. În acest sens, lucrăm cu o echipă de experți internaționali, care ne-au sugerat că peisajele și tradițiile din sectorul vitivinicol pot deveni patrimoniu cultural în lista UNESCO”, a susținut Mincu.
Lansat în ajunul Zilei Naționale a Vinului, ghidul va fi prezentat publicului larg, pe 5 și 6 octombrie 2019, în Piața Marii Adunări Naționale, iar în perioada următoare va fi disponibilă și în versiune electronică, cu un site dedicat în două limbi (română/engleză), care va putea fi accesat din orice colț al lumii.
Revista a fost editată într-un tiraj de 4 000 de exemplare și tipărită cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Dina Roșca