Statul va susține 42 de antreprenori debutanți în lansarea proiectelor start-up cu planificarea investițiilor în sectorul agricol. În scopul dezvoltării afacerilor și creării a peste 100 de locuri noi de muncă, din resursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR), va fi alocată suma de 25,2 mil. lei.
Astfel, 19 proiecte start-up vor fi lansate și gestionate de femei-fermier și 23 de afaceri start-up de tineri fermieri, demonstrând în acest sens un interes sporit în gestionarea afacerilor agricole, fiind un sector strategic al economiei țării.
Grație mecanismului de plată „subvenții în avans pentru start-up-uri” 25 proiecte investiționale urmează a fi realizate în domeniul apicol prin achiziționarea familiilor de albine, precum și a utilajului necesar pentru extragerea și procesarea mierii de albine, dintre care, 14 proiecte vor viza înființarea fermelor apicole. Totodată, alte 12 proiecte vizează înființarea plantațiilor multianuale și doar un proiect start-up țintește edificarea serelor pe o suprafață de 2,29 ha.
Finanțarea proiectelor start-up prin mecanismul ”subvenții în avans” are drept scop furnizarea de noi oportunități tinerilor, femeilor fermieri și migranților reveniți, ce au curaj să rămână acasă și să-și folosească potențialul pentru dezvoltarea unei afaceri proprii acasă și să creeze noi locuri de muncă în țară.
Menționăm că, Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură a recepționat cererilor de solicitare a subvențiilor în avans pentru anul curent, în perioada 1 iunie- 2 august curent. Amintim că, alocarea anuală a mijloacelor financiare din FNDAMR pentru finanțarea proiectelor start-up constituie cel puțin 5% din valoarea totală a acestuia.