În perioada 15.03-15.04.2023 s-a desfășurat campania cu genericul „Luna Pădurii” în cadrul implementării Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, susținut prin anumite proiecte şi de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD). Prin acțiunile conjugate ale silvicultorilor și tuturor persoanelor implicate, conform datelor oferite de Agenția „Moldsilva”, au fost plantate circa 355 ha de noi păduri pe terenurile administrațiilor publice locale.
Fondul forestier din proprietatea publică, gestionat de entitățile silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”, a beneficiat, de asemenea, de lucrări semnificative de regenerare și extindere. În timpul campaniei s-au efectuat lucrări de pregătire a solului pe o suprafață de 573 ha, iar circa 500 ha din fondul forestier a beneficiat de regenerarea artificială. Pentru sporirea eficacității, circa 534 ha au fost supuse unor lucrări de ajutorare de regenerare naturală şi acţiuni de completare au revenit pe 400 ha din fondul forestier.
De asemenea, au fost recoltate și achiziționate 22 360 kg de semințe forestiere pentru acțiunile viitoare de împădurire. În pepinierele silvice au fost efectuate semănături pe o suprafață de 31,7 ha. Silvicultorii au reușit crearea a 433,7 mii de bucăți de repicaje (replantarea unor plante tinere din răsadnițe, într-un loc mai larg).
Silvicultorii din toate entitățile silvice teritoriale au mai organizat acțiuni de salubrizare cu genericul „O pădure merită să fie cunoscută, curată și îngrijită”, în zilele de 18 şi 23 martie, respectiv 7 și 14 aprilie 2023.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor – 21 Martie, Agenția „Moldsilva” a organizat masa rotundă cu genericul „Păduri sănătoase, oameni sănătoși”, în cadrul căreia silvicultori și reprezentanți ai mediului academic și-au expus viziunea privind impactul pozitiv al acțiunilor de împădurire.
În scopul unei mai bune organizări a acțiunilor de plantare și a colaborării, în acest sens, cu societatea, publicul larg are posibilitatea de a accesa direct, pe site-ul Agenției (moldsilva.gov.md), a tabelului centralizator privind informații complete despre modalitatea de participare la plantări, sectoare disponibile, perioade și date de contact ale persoanelor responsabile din cadrul entităților silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”.
Acțiunile de dezvoltare și promovare a fondului forestier vor continua prin aportul zilnic al silvicultorilor, iar experiența campaniei de plantare din primăvara anului 2023 va fi utilizată și în viitor. Prioritatea națională și obiectivul strategic al Republicii Moldova pentru următorii 10 ani este cifra de 150 de mii de ha de noi păduri.