Treizeci și unu de străzi din orașul Călărași își vor înnoi, din toamnă, sistemele de iluminat public. Este vorba de străzile centrale ale orașului, printre care str. Mihai Eminescu, str. Ștefan cel Mare sau str. Mihail Sadoveanu.
Aceste străzi au fost vizitate în cadrul ședinței Comitetului Director, care a avut loc la 22 aprilie. La ședință au participat oficiali de la Delegația UE în Republica Moldova, de la programul SUDEP, reprezentanți ai Primăriei Călărași, ai IDIS „Viitorul”, ai Alianței pentru Eficiență Energetică și membri ai societății civile.
De asemenea, în cadrul ședinței, Irina Plis și Petr Comarov, experți energetici în cadrul Alianței pentru Eficiență Energetică și-au împărtășit lecțiile învățate și experiența de achiziții publice în cadrul proiectelor de eficiență energetică din orașele Ocnița și Cantemir.
Astfel, în orașul Călărași urmează a fi montate 900 de corpuri de iluminat LED pe o lungime de aproximativ 25 de km, iar cablurile de alimentare cu energie electrică vor fi trasate subteran.
Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului susținut de UE „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”.
Potrivit raportul de audit energetic, străzile/sectoarele cu cele mai mari costuri investiționale sunt Ștefan cel Mare (500 mii lei), Vătămăneasa (380 mii lei), Testimițeanu (228 mii lei), Mihail Sadoveanu (180 mii lei) și M. Eminescu (170 mii lei). Respectiv, ca urmare a proiectului, economiile financiare de energie electrică pe strada Ștefan cel Mare vor fi de 132, 65 mii lei/an, iar pe strada Mihai Eminescu – economii de 72,5 mii lei/an. De asemenea, străzile care sunt amplasate în partea de jos a colinei (Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare și Alexandru cel Bun), vor beneficia de linii electrice subterane.
În același timp, va fi iluminat și stadionul orășenesc, în special pista de alergare, cât și o clădire arhitecturală din localitate. Sistemul modern de iluminat va include și un sistem online de monitorizare, control şi dirijare.
Actualmente, sistemul de iluminat stradal din orașul Călărași are un grad de funcționare de 54% și un consum anual de 216 mii lei. Consumul actual mediu lunar de energie este de aproximativ 7 550 kWh, sau circa 90 600 kWh anual. În termeni financiar, acest lucru indică un cost de 216 350 lei anual. Prin urmare, tehnologiile moderne vor reduce costurile de întreținere pentru un sistem public de iluminat modern.
Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor – proiecte demonstraționale” (CoM-DeP). Proiectul presupune instalarea unei rețele de iluminat de 25 de kilometri și iluminarea arhitecturală a două clădiri publice din orașul Călărași. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.
Dina Roșca