De peste trei decenii, la 1 octombrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, care are scopul de a promova drepturile acestora și imaginea pozitivă a îmbătrânirii în societate. Oamenii sunt valoroși indiferent de vârstă. Această zi este o ocazie când fiecare dintre noi își poate exprima admirația, recunoștința și respectul pentru tot ce au realizat acești oameni.
La nivel european, sărbătoarea are menirea de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile ţărilor membre despre faptul că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii mai bune de sănătate.
Fenomenul îmbătrânirii populaţiei necesită acordarea unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale.
Sistemul medical din Republica Moldova acordă oamenilor în etate servicii medicale primare și spitalicești, acoperite din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală.
În țara noastră sunt 35 de secții geriatrice (câte o secție în fiecare spital raional și două secții în cadrul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății din Chișinău), unde se tratează pacienții vârstnici cu maladii cronice. Serviciile de geriatrie sunt acordate de 50 de medici geriatri, dintre aceștia 25 sunt licențiați în municipiul Chișinău și 25 în raioanele republicii.
Misiunea serviciului geriatric este de a asigura accesul persoanelor vârstnice la asistenţă medicală geriatrică de calitate în condiții de ambulator şi spitaliceşti, adecvată necesităţilor persoanelor în etate, în vederea îmbunătățirii sănătăţii şi calităţii vieţii acestora.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova locuiesc 421.106 persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.