Interviu al portalului TRIBUNA cu directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Serghei Popovici
T: Dle Director, urmare a reformei administrației publice centrale, a fost creat Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Ce domenii de competență va avea instituția?
S.P.: Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a fost creat în luna mai 2018 în conformitate cu Hotărârea Guvernului „Cu privire la măsurile de consolidare a centrelor de date în sectorul public și de raționalizare a administrării sistemelor informaționale de stat”.
Având drept scop asigurarea realizării obiectivelor propuse de Strategia națională de dezvoltare a societății informaționale „Moldova digitală 2020”, în domeniile de competență a serviciului se regăsesc acele activități, care vor asigura eficientizarea și optimizarea domeniului TI guvernamental, și anume: gestionarea infrastructurii guvernamentale de rețele informaționale și de centre de date, asigurarea securității cibernetice a infrastructurilor și soluțiilor TI guvernamentale, gestionarea infrastructurii unice a cheii publice (PKI) a Guvernului, administrarea tehnică a sistemelor informaționale de stat. Le-am enumerat pe cele mai importante, însă pentru asigurarea acestora sunt mult mai multe activități și responsabilități. Este o misiune deloc ușoară să asiguri securitatea informațională la nivel guvernamental și să fii în pas cu inovațiile din domeniul TI.
T: Care va fi cadrul legal ce va reglementa activitatea Serviciului?
S.P.: Activitatea serviciului va fi reglementată de legislația Republicii Moldova în vigoare și de actele normative în domeniu. În acest sens, vom susține inițiativele care vor duce la îmbunătățirea cadrului legal necesar dezvoltării sectorului TIC și vom implementa toate îmbunătățirile și ajustările pentru a corespunde cerințelor față de securitatea informațională.
Domeniile de competență, funcțiile și misiunea serviciului sunt specificate în Hotărârea de Guvern menționată anterior. În acest context, noua instituție publică preia în posesie și administrare platforma tehnologică guvernamentală comună MCloud și o va extinde prin consolidarea centrelor de date existente în spațiul guvernamental, astfel asigurând o raționalizare și o aliniere la cerințele de securitate și disponibilitate conform clasificării datelor și a serviciilor.
T: Care vor fi primele Dvs. acțiuni în calitate de Director al noii instituții?
S.P.: Pentru a obține rezultatele dorite este necesar de respectat mai multe etape de bază. Vorbesc despre analiza situației actuale, elaborarea unor strategii de dezvoltare, aplicarea în practică a acestora, controlul sistematic. Este un circuit esențial în asigurarea funcționării eficiente a sistemului.
Fiind director general al CTS, am avut ocazia să cunosc bine acest domeniu, așadar, în calitate de director al Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică voi acorda maximă atenție elaborării strategiilor cât mai inovative în dezvoltarea domeniului TI, utilizând soluții de calitate superioară și implicând profesioniști în domeniu, pornind, sigur că de la realitățile noastre și infrastructura disponibilă. Evaluarea corectă a acesteia va permite stabilirea soluțiilor potrivite unei dezvoltări durabile și eficiente.
T: La ce provocări Vă așteptați și cum intenționați să le faceți față?
S.P.: Domeniul Tehnologiilor Informaționale este o provocare în sine, fiind un domeniu în continuă creștere și transformare, revoluționar și inovativ. Este relevant să poți preveni problemele de securitate informațională și să întreprinzi măsurile necesare unei gestiuni cât mai eficiente a sistemelor informaționale guvernamentale. În ultimii ani, atenția asupra securității cibernetice a crescut esențial, dat fiind faptul că numărul atacurilor în spațiul virtual a crescut. Vom aplica toate forțele necesare pentru a poziționa instituția drept exemplu de urmat.
T: Cu ce structuri ale statului veți colabora și cum anume?
S.P.: Vom colabora cu toate autoritățile administrației publice. Vom promova tehnologiile inovatoare în spațiu guvernamental, asigurând securitatea cibernetică și implementând noi proiecte TI, pentru a eficientiza activitatea acestora. Avem o experiență constructivă de colaborare cu diverse instituții. Datorită acestui fapt și a susținerii domeniului TIC din partea Guvernului, au putut fi implementate mai multe proiecte de importanță statală. Sunt sigur că ați auzit despre Sistemul Guvernamental de Plăți Electronice MPAY, Platforma Tehnologică Guvernamentală Comună MCloud, Semnătura Mobilă, Sistemul Automatizat de Supraveghere a Circulației Rutiere, și alte proiecte care doar prin consolidarea forțelor mai multor instituții au putut fi lansate. Cu siguranță că acestea și alte noi proiecte vor fi dezvoltate în continuare.
T: În cât timp credeți că Serviciul va ajunge să lucreze la capacitate maximă?
S.P.: Vreau să menționez că efortul maxim este depus din prima zi de creare a instituției. Doar așa se pot atinge obiectivele propuse. Iar pe măsură ce instituția va crește, ceea de ce sunt sigur, provocarea va fi mai mare. Experiența mai multor ani ne arată că doar prin muncă, dedicație și încredere în echipă se pot obține rezultate scontate.
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică va atrage în echipa sa profesioniști care vor contribui la dezvoltarea instituției prin oferirea serviciilor de calitate.
T: Într-adevăr, urmărind activitatea Dvs. în calitate de Director general al CTS, am asistat la implementarea unui număr mare de proiecte TI, cum a-ți menționat Dvs. de o importanță statală. Avem certitudinea că experiența Dvs. și reputația unui conducător inovativ va face astfel ca Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică să fie o autoritate capabilă să facă față provocărilor. Mult succes!